Dr. Strangelove

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Dr. Strangelove
logotip filma
RežijaStanley Kubrick
ProdukcijaStanley Kubrick
Scenarij
Temelji naRed Alert
avtor Peter George
Vloge
GlasbaLaurie Johnson
FotografijaGilbert Taylor
MontažaAnthony Harvey
Studio
DistribucijaColumbia Pictures
Datum izida
29. januar 1964
Dolžina
94 minut[1]
Država
  • Združeno kraljestvo[2]
  • ZDA[2]
Jezikangleščina
Proračun1,8 milijona USD[3]
Dohodek bruto9,4 milijona USD (S. Amerika)[3]

Dr. Strangelove (tudi Dr. Strangelove ali kako sem vzljubil bombo, angleško Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb) je britansko-ameriška črna komedija iz leta 1964, ki na satiričen način prikazuje strahove hladne vojne o jedrskem spopadu med Sovjetsko zvezo in ZDA. Stanley Kubrick ga je režiral, produciral in sodeloval v skupini piscev scenarija, v glavnih vlogah nastopajo Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden in Slim Pickens. Produkcija je potekala v Združenem kraljestvu, film ohlapno temelji na romanu Red Alert Petra Georgea iz leta 1958.

Zgodba prikazuje neuravnovešenega generala ameriških letalskih sil, ki ukaže preventivni jedrski napad na Sovjetsko zvezo. Ameriški predsednik, njegovi svetovalci, Združeni štab Oboroženih sil ZDA in častnik Kraljevega vojnega letalstva poskušajo preklicati napad in preprečiti jedrski holokavst. Hkrati prikazuje tudi posadko enega od bombnikov B-52, ki sodeluje v napadu.

Napovednik za film

Film je bil premierno prikazan 29. januarja 1964. Na 47. podelitvi je bil nominiran za oskarja v štirih kategorijah, tudi za najboljši film in najboljšo režijo, ter za nagrado BAFTA v sedmih kategorijah, od katerih jo je osvojil v štirih, tudi za najboljši film. Leta 1989 ga je ameriška Kongresna knjižnica med prvimi izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zavoljo njegove »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti«. Ameriški filmski inštitut ga je leta 1998 uvrstil na 26. mesto lestvice stotih najboljših ameriških filmov, leta 2000 pa na tretje mesto lestvice stotih najboljših ameriških komičnih filmov.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Dr. Strangelove«. British Board of Film Classification. Pridobljeno 6. julija 2013.
  2. 2,0 2,1 »Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1963)«. British Film Institute. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 15. maja 2015. Pridobljeno 13. novembra 2014.
  3. 3,0 3,1 »Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)«. Box Office Mojo. Pridobljeno 13. novembra 2014.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]