Dnevnik mojim otrokom

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Dnevnik mojim otrokom
RežijaMárta Mészáros
ScenarijMárta Mészáros
VlogeZsuzsa Czinkóczi
Anna Polony
Jan Nowicki
Mari Szemes
Pál Zolnay
Ildikó Bánsági
GlasbaZsolt Döme
FotografijaNyika Jancsó
MontažaÉva Kármentő
Datum izida
  • 3. maj 1984 (1984-05-03) (Madžarska)
Dolžina
106 minut
DržavaMadžarska
Jezikmadžarščina

Dnevnik mojim otrokom (madžarsko Napló gyermekeimnek) je madžarski črno-beli dramski film iz leta 1984, ki ga je režirala in zanj napisala scenarij Márta Mészáros ter vsebuje resnične dogodke iz njenega življenja. V glavnih vlogah nastopajo Zsuzsa Czinkóczi, Anna Polony, Jan Nowicki, Mari Szemes, Pál Zolnay in Ildikó Bánsági. Zgodba prikazuje mlado Juli (Czinkóczi), ki se po koncu druge svetovne vojne vrne v domovino in se s tetino (Polony) pomočjo poskuša prilagoditi na novo življenje.

Film je bil premierno prikazan 3. maja 1984 v madžarskih kinematografih. Sodeloval je v tekmovalnem programu Filmskega festivala v Cannesu, kjer je bil nominiran za glavno nagrado zlata palma, osvojil pa Grand Prix oz. veliko nagrado žirije.[1] Na Mednarodnem filmskem festivalu v Chicagu je bil nominiran za glavno nagrado zlati hugo, na Filmskem festivalu Ferskih otokov pa za zlati vlak za najboljši film.[2]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Festival de Cannes: Diary for My Children«. festival-cannes.com (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. avgusta 2011. Pridobljeno 23. junija 2009.
  2. »Napló gyermekeimnek (1984) - Awards«. Internet Movie Database (v angleščini). Pridobljeno 15. maja 2021.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]