Daniel Tammet

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Daniel Tammet
Daniel Tammet at Reykjavik University.jpg  *
Tammet predava na Univerzi v Reykjaviku leta 2007
Rojstvo 31. januar 1979
London, Anglija  *
Državljanstvo Flag of the United Kingdom.svg Združeno kraljestvo
Poklic pisatelj, predavatelj  *
Spletna stran
danieltammet.net
Daniel Tammet

Daniel Tammet je angleški pisatelj in lingvist . Je avtističen savant z izjemnimi matematičnimi in lingvističnimi sposobnostmi. Dosedaj je napisal tri knjige Born on a Blue Day, Embracing the Wide Sky in zbirko novel Thinking in Numbers. Vse so uspešnice. Leta 2004 na dan π-ja je v Oxfordu v Museum of the History of Science recitiral število π 22 514 decimalk (trajalo je pet ur in devet minut). Govori 10 jezikov in ustvarja nov jezik, ki je zelo logičen. Njegove knjige so zelo zanimive tudi zato, ker odstirajo njegov način mišljenja.

Otroštvo[uredi | uredi kodo]

Rodil se je 31.januarja 1979 v Londonu kot najstarejši od devetih otrok. Prvi dve leti življenja je ves čas jokal, potem pa je postal preveč tih in se ni družil z drugimi otroki. Kot trileten otrok je preživel hud epileptičen napad . Od takrat vidi besede in števila kot slike v raznih barvah.

Mladost[uredi | uredi kodo]

Bil je brez prijateljev, zelo drugačen od sošolcev, zato je bil pogosto tarča njihovega zasmehovanja. V življenepisu Born on a Blue Day piše, da si ljudje z Aspergerjevim sindromom želijo pridobiti prijatelje, vendar jim je to zelo težko. Občutek izolacije je bil zanj zelo boleč. Kadar je bil zelo nesrečen, je štel potence števila dve. Števila so mu v glavi tvorila vizualne predstave in te so ga zelo pomirile. Najraje je imel matematiko in zgodovino, prav trpel pa je pri športni vzgoji. V srednji šoli se je tudi zavedel svoje istospolne usmerjenosti.

Odraslost[uredi | uredi kodo]

Po maturi je eno leto poučeval angleščino v Latviji. Sprva je bilo težko, saj je prvič sam potoval in moral se je navaditi na samostojno življenje. Dobil pa je prijatelje in samozavest. Po vrnitvi je preko računalnika spoznal svojega dolgoletnega partnerja. Uči se tuje jezike, islandščine se je naučil v enem tednu. Sedaj živi z novim partnerjem v Franciji, potuje po svetu, predava , sodeluje z znastveniki, ki proučujejo delovanje možganov .

Zunanja povezava[uredi | uredi kodo]