Cygwin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Cygwin
Logotip Cygwin
Cygwin vključno s Cygwin/X v Windows XP
AvtorCygnus Solutions
RazvijalecCygnus Solutions, Red Hat in drugi
Začetna izdaja1995
Stabilna izdaja1 februar 2024
Programski jezikC/C++
OSMS Windows
Okolje 
Tipzdružljivostni sloj
LicencaSplošno dovoljenje GNU
Spletno mestocygwin.com

Cygwin je namizno okolje in vmesnik z ukazno vrstico za MS Windows, ki ima značilnosti Unixovega okolja. Cygwin zagotavlja naravno integracijo aplikacij, podatkov in drugih sistemskih virov, ki temeljijo na MS Windows, z aplikacijami, programskimi orodji in podatki v okolju sistemov podobnih Unixu. Tako je možno pognati aplikacijo MS Windows iz okolja Cygwin, kakor tudi uporabiti orodja in aplikacije Cygwin znotraj okolja MS Windows.

Cygwin se sestoji iz dveh delov: dinamično-povezovalne knjižnice (DLL) zaradi združljivostnega sloja aplikacijskega programskega vmesnika (API), ki zagotavlja precejšen del funkcionalnosti POSIX API, in velike mere programskih orodij ter aplikacij, ki zagotavljajo ustrezne oblike produktov za sisteme podobne Unixu.

Izvirno so Cygwin razvili v podjetju Cygnus Solutions, ki se je leta 1999 združilo z Red Hat. Izdajajo ga pod Splošnim dovoljenjem GNU (GPL) in je prosto programje. Danes ga vzdržujejo zaposleni v Red Hat, NetApp in mnogi drugi prostovoljci. Corinna Vinschen in Christopher Faylor sta trenutno upravnika razvojnega moštva Cygwin.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Cygwin se je začel razvijati leta 1995 kot projekt Stevea Chamberlaina, inženirja podjetja Cygnus Solutions, ki je opazil da sta Windows NT in 95 uporabljala objektni datotečni format COFF, GNU pa je že imel podporo za arhitekturo nabora ukazov x86, COFF za objektni datotečni format in C-jevsko standardno knjižnico newlib. Menil je da bi bilo mogoče preusmeriti prevajalnik GCC in razdelati počezni prevajalnik (cross compiler), ki bi tvoril izvršne datoteke v soglasju z MS Windows. To se je res pokazalo za praktično in prototip je bil kmalu izdelan.

Sklici[uredi | uredi kodo]