Boršt (jezero)

Boršt (jezero)
Forstsee
Boršt
Legazahodno od Celovca
Koordinate46°37′56.16″N 14°04′10.57″E / 46.6322667°N 14.0696028°E / 46.6322667; 14.0696028
Glavni dotokinem. Metaubach
Glavni odtokinem. Metaubach
Površina porečja2.4 km²
Države porečjaAvstrija
Maks. dolžina1 km
Maks. širina0.7 km
Površina0.29 km²
Povp. globina41,9 m
Maks. globina35 m
Količina vode6500000
Gladina (n.m.)601 m
NaseljaTeholica

Jezero Boršt (nem. Forstsee ) se nahaja na območju občine Teholica med krajema Poreče in Vrba.

Opis[uredi | uredi kodo]

Boršt se nahaja na grebenu približno 1 km severno od Vrbskega jezera na višini 601 m. S površino 29 hektarjev je precej majhno jezero. Njegova največja globina je 35 metrov, povprečna globina pa 22 metrov. Jezero vsebuje 6,5 milijona kubičnih metrov vode.

Potok, ki je nekoč poganjal mline, danes pa prinaša le še preostalo vodo, se z vzhodnega konca Boršta strmo spušča do Vrbsko jezero.

Od leta 1925 jezera hidravlično povezuje vodni zbiralnik od iztočnega objekta v Boršt ob njegovi zahodni obali do elektrarne Boršt (nem. Forstsee) na severni obali Vrbskega jezera. Do leta 1983 so vodo iz Vrbskega jezera poleti prečrpavali tudi v Boršt za potrebe obratovanja akumulacijske elektrarne.

Sicer pa je jezero večinoma neokrnjeno. Jezero je priljubljeno med nudisti. Razen dveh stranišč ni omembe vrednih stavb, Boršt pa se lahko prosto uporablja kot kopališče. Okoli jezera vodi pohodniška pot, na zahodni obali pa je spomeniško zaščiten odsek antične ceste.

Krožna pohodniška pot Vrbskega jezera[uredi | uredi kodo]

Ob severni obali jezera poteka krožna pohodniška pot, ki vodi iz vasi Gorje v občini Vrba skozi Rimsko sotesko, na njej pa sta tudi žigovna postaja št. 7 in dve razstavni tabli na temo "ribolov" in "vidni sledovi ledenikov iz ledene dobe". Pot zapusti vzhodni konec Boršta prek jezu in vodi navzdol do potoka nem. Metaubach, kjer je na razstavni tabli opisana nekdanja uporaba hidroelektrarn. Prek vasi Tibiče pot vodi do Sekulče, oba dela občine Teholica.

Ribolov[uredi | uredi kodo]

ribiška koča na severni obali

Sredi 19. stoletja so bile vasi ob Vrbskem jezeru še vedno majhne, precej neznane ribiške vasi. Ribolov v Borštu je bil takrat še vedno zelo produktiven. Danes je jezero postalo revnejše z ribami, vendar so se ohranile pravzaprav vse ribje vrste. Zato je Boršt še danes zelo priljubljeno med ribiči.

Koča ribiškega društva Boršt stoji v središču severne obale. Po kakovosti vode se Boršt ne razlikuje bistveno od Vrbskega jezera. Uradni pregled leta 2008 je pokazal "zelo dobro higieno" in „oligotrofijo“.

Znane vrste rib v Borštu so ščuke, samec, krap in smuč. V jezeru živijo tudi ploščič, zelenika, rdečeoka, linj, ostriž in rak.

Ob Borštu potekajo številne dejavnosti, kot so ribiška tekmovanja za otroke in odrasle.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]


Weblinks[uredi | uredi kodo]

Predloga:Navigationsleiste Kärntner Seen