Arietidi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Arietidi
Obdobje 22.maj - 2. julij
Datum vrhunca 7. junij
Lega radianta
pri vrhuncu roja
RA:
DE:
ZHR
Populacijski indeks r
Geocentrična hitrost 39 km/s
Ozvezdje Ovna
Položaj radiantov za Arietide in Perzeide za srednje severne širine (7. junij 2000 ob 5.00)

Arietidi so meteorji, ki pripadajo enemu izmed vsakoletnih meteorskih rojev.
Radiant Arietidov leži v ozvezdju Ovna (Ari) (Aries). Arietidi se pojavljajo od 22. maja do 2. julija, svoj vrhunec pa dosežejo 7. junija. Starševsko telo ni določeno z veliko verjetnostjo. Predvidevajo pa, da je izvor Arietidov v asteroidu 1566 Ikar [1] [2] (obhodna doba okoli 409 dni). Arietidi in meteorski roj Perzeidov sta najmočnejša dnevna meteorska roja [1]. Nastaneta pa pri prehodu skozi dvojni tok meteoroidov.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Najprej so jih odkrili na Observatoriju Jodrell Bank poleti leta 1947 s pomočjo radijskih naprav. Od takrat dalje so jih proučevali tudi s pomočjo radarskih opazovanj. Tirnica je bila določena šele leta 1951 [3]

Opazovanje[uredi | uredi kodo]

Radiant leži v ozvezdju Vodnarja (Aries). Roja s prostim očesom ne moremo videti. Opazuje se ga lahko samo s pomočjo radijskih valov, ki nastanejo na poti meteorja. Ko delec roja potuje skozi atmosfero na njegovi poti ostane sled, ki jo sestavljajo ionizirani atomi iz atmosfere. Ionozirane sledi meteorjev nastanejo na višini od 85 do 105 km [4]. Te sledi odbijajo radijske valove, ki jih oddajajo oddajniki na površini Zemlje. Odbite valove lahko zaznamo z radijskimi sprejemniki. Meteorji so precej počasni in svetli, ker se gibljejo horizontalno skozi atmosfero. Ker je ozvezdje Ovna ob vrhuncu roja blizu Sonca, se meteorji tega roja in Perzeidi zelo težko vidijo. Nekaj jih kljub temu lahko opazimo zjutraj eno uro pred vzhodom Sonca.

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

  1. ^ 1,0 1,1 NASA (2000). "June's Invisible Meteors" (angleščina). NASA. Pridobljeno dne 7. september 2007. 
  2. ^ spaceweather.com. "Daylight Meteors: The Arietids" (angleščina). spaceweather.com. Pridobljeno dne 7. september 2007. 
  3. ^ Zgodovina arietidov
  4. ^ Opis radijskega opazovanja meteorjev pri American Meteor Society

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]