Južni Delta Akvaridi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Južni Delta Akvaridi (SDA)
Datum odkritja 1950[2]
Starševsko telo Skupina kometov Kracht
ali Machholz
Radiant
Ozvezdje Vodnar
(blizu Delta Vodnarja)
Rektascenzija 22h 36m
Deklinacija -17°[2]
Značilnosti
Čas dejavnosti 14. julij – 18. avgust[2]
Datum vrhunca 29/30. julij[2]
Hitrost 41 km/s
Zenitna urna frekvenca 20
Glej tudi: seznam meteorskih rojev

Južni Delta Akvaridi so meteorji iz vsakoletnega meteorskega roja.
Radiant južnih Delta Akvaridov leži v ozvezdju Vodnarja (Aqr) (Aquarius) v bližini zvezde Delta Vodnarja (Delta Aquarii). Južni Delta Akvaridi se pojavljajo od 12. julija do 19. avgusta, svoj vrhunec pa dosežejo 28. julija.

Zgodovina [3][uredi | uredi kodo]

Prvič so opazili aktivnost področja, kjer se pojavljajo Delta Akvaridi v letu 1870. G. L. Tupman je opazil 65 meteorjev v času med 27. julijem in 6. avgustom. V tem času se je premaknil tudi radiant. Prepričan je bil, da opazuje opazuje samostojno vejo Delta Akvaridov, čeprav je bil v resnici radiant kombinacija severnih in južnih Delta Akvaridov. Pozneje je področje radianta opazoval tudi W. F. Denning. Severni Delta Akvaridi niso bili uradno odkriti do 50-tih let prejšnjega stoletja. V glavnem so opazovali južno vejo Delta Akvaridov.
Prva radijska opazovanja Delta Akvaridov so opravili v letu 1949, ko je kanadski astronom D. W. R. McKinley opazil obe veji Delta Akvaridov. Leta 1954 je v reviji Astrophysical Journal objavil podatke o obstoju dveh vej Delta Akvaridov.

Opazovanje[uredi | uredi kodo]

Južni Delta Akvaridi so po številu utrinkov malo močnejši kot Severni Delta Akvaridi. Ob vrhuncu dosežejo okoli 10 do 15 utrinkov na uro.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]