99. pehotni bataljon (ločeni)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
99. pehotni bataljon (ločeni)
Norveški bataljon
Aktivno1942 - 1943
DržavaZdružene države Amerike ZDA
VejaKopenska vojska ZDA
TipPehotna enota
VelikostBataljon
Garnizija/ŠtabCamp Ripley (Minnesota)
KonfliktiDruga svetovna vojna
Poveljniki
Znani poveljnikiPodpolkovnik Harold D. Hansen

99. pehotni bataljon (ločeni) (angleško 99th Infantry Battalion (Separate); tudi Norveški bataljon) je bil pehotni bataljon Kopenske vojske ZDA, ki je bil ustanovljen iz norveških pripadnikov Kopenske vojske ZDA.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Poleti 1942 je Kopenska vojska ZDA ustanovila Norveški bataljon iz Norvežanov, norveških beguncev in Američanov norveškega rodu; pogoj za dodelitev v enoto je bilo znanje norveščine[1].

Urejenje se je pričelo julija 1942 in je bilo usmerjeno v nekonvencionalno bojevanje (vojaško smučanje, gorsko bojevanje, gverilsko bojevanje,...). Decembra istega leta se je v Koloradu pričelo zimsko urjenje, pri čemer je bilo veliko inštruktorjev iz vrst Kraljeve norveške kopenske vojske[2].

Septembra 1943 je bil bataljon poslan v Anglijo; ker invazija na Norveško ni bila več v načrtu, so spremenili tudi načrt za enoto. Sprva je bataljon postal prištabni bataljon 1. armade, nato pa je bil junija 1944 premeščen v Francijo; tu so nadaljevali urjenje in opravljali stražarsko dolžnost.

Konec avgusta 1944 so bili dodeljeni 2. oklepni diviziji, pri čemer je bataljon doživel prvi boj; pozneje se je bataljon bojeval tudi pod 30. pehotno divizijo.

Novembra 1944 je bil bataljon premeščen v zaledje 1. armade, kjer so iskali nemške padalce. Med decembrom 1944 in januarjem 1945 je bataljon sodeloval v ardenski ofenzivi.

Potem je bil bataljon premeščen v Francijo, kjer je postal del 474. pehotnega bataljona; polk ni bil vpleten v nobeno večjo bitko.

Junija 1945 je bil Norveški bataljon poslan v Oslo, kjer je opravljal ceremonialne dolžnosti ob koncu vojne.

V ZDA se je bataljon vrnil oktobra 1945 in bil posledično razpuščen.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]