Čezatlantski predor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Čezatlantski predor je predlagani železniški predor prek Atlantskega oceana med Severno Ameriko in Evropo. Uporabljal bi se za prevoz potnikov in tovora. Sodobni vlaki naj bi potovali s hitrostjo 500 do 8000 km/h.[1] - za doseg zgornje meje bi moral biti v predoru vakuum. Po večini osnutkov bi potekal med Londonom in New Yorkom.

Prednosti pred reaktivnimi letali so večja hitrost in manjši ekološki odtis - namesto fosilnih goriv bi uporabljali cenejšo elektriko. Cena izgradje s trenutno dostopno tehnologijo je ocenjena na 88 do 175 milijard USD, poleg astronomske cene bi bilo potrebno rešiti tudi veliko tehničnih težav.[2] Obstaja več predlogov: plavajoči predor, predor pod morskih dnom ali pa kombinacija obeh.

Eden izmed predlogov bi uporabljal t. i. Vactrain - maglev vlake, ki bi vozili v vakuumu in bi dosegli hitrosti do 8000 km/h. Ob taki hitrosti bi vlak prepotoval razdaljo med celinama v manj kot eni uri.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Joseph Giotta (pripovedovalec), Powderhouse Productions (2003-04-16). "Transatlantic Tunnel". Extreme Engineering. Discovery Channel. http://dsc.discovery.com/convergence/engineering/transatlantictunnel/interactive/interactive.html. 
  2. Carl Hoffman (12. april 2004). »Trans-Atlantic MagLev: Vacuum Tube Train«. Popular Science.