Zveza Sožitje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Logotip zveze Sožitje Slovenija

Zveza Sožitje je samostojna, neprofitna in prostovoljno društvena organizacija v Sloveniji, ki nudi pomoč osebam z motnjami v razvoju. Zvezo Sožitje sestavljajo mnoga društva po vsem območju Republike Slovenije, ki nudi pomoč omenjenim osebam, njihovim staršem oziroma skrbnikom. Direktorica Zveze Sožitja je Mateja De Reya.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Zveza je bila ustanovljena leta 1963. Do danes se je v zvezo Sožitje vključilo kar 52 lokalnih društev, ki delujejo po vse Sloveniji. Natančeje je 51 društev Sožitje, ki skrbijo za pomoč osebami z motnjo v razvoju in dvainpedeseto društvo je društvo Specialne olimpijade Slovenije, ki skrbi za športne organizacije in rekreacijo. Lokalna društva po Sloveniji ima že preko 14.000 članov. Sem spadajo v prvi vrsti osebe z motnjami v duševnem razvoju, njihovi starši, skrbniki in strokovnjaki ter prostovoljci, ki se odločijo za pomoč v društvu.

Zveza Sožitje je od leta 1994 tudi polnopravna članica Inclusion Interanational, ki je svetovna organizacija za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju. Ta organizacija ima sedež v Londonu. V Sloveniji se zveza Sožitje povezuje z invalidskimi organizacijami. Prav tako zveza deluje na osnovi določil Zakona o društvih in Zakona o invalidski organizaciji.

Lokalna društva[uredi | uredi kodo]

Zvezo Sožitje sestavljajo lokalna društva, ki delujejo po vsej Sloveniji. Cilj lokalnih društev je da poskrbija za osebne pristope do članov. To pomeni, da se trudijo, da se osebe z motnjami v razvoju tudi realizirajo na svojem področju in v lokalni sredini, ter vse to na čimvečih področjih, tako v zdravstvu, šolstvu, verstvu, zaposlovanju...

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Zveza Sožitje