Zuzanna Govednik Krasková

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Zuzanna Govednik Kraskova
Zuzanna Kraskova.JPG
Rojstvo1968
DržavljanstvoFlag of Slovakia.svg Slovaška
Poklicpisateljica, publicistka, pesnica, kolumnistka, prevajalka

Zuzanna Govednik Krasková, slovaška pesnica, pisateljica, publicistka, kolumnistka, prevajalka, predavateljica, psihoterapevtka, * 1968.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Zuzanna G. Krasková je v Sloveniji živeča Slovakinja, pesnica, pisateljica, kolumnistka, prevajalka, predavateljica in psihoterapevtka. Študirala je psihologijo (FF) magistrirala pa iz psihoterapije v okviru podiplomskega študija psihosocialne smeri (Fudš). Iz sorodnih vsebin je opravila tudi doktorski študij. Sodeluje pri projektih Zdravniki sveta ter pri drugih projektih, ki temeljijo na pomoči marginalnim družbenim skupinam. Je predstojnica Inštituta za psihosocialno pomoč (Inštitut Kognita), kjer dela kot psihoterapevtka, svetovalka in raziskovalka. Psihoterapevtsko prakso opravlja tudi za Kralje ulice in ambulanto Pro bono. Poleg psihoterapevtskega dela in raziskav na področju psihopatologije predava na fakultetah doma in v tujini. Od leta 2003 je članica Društva slovenskih pisateljev. Od leta 2010 piše kolumne za časopis Kralji ulice, za rubriko Izza rešetk. Od leta 2012 piše kolumne za spletno Delo, ter za rubrike Mnenja, Sobotno prilogo in Tuditi (Delo; Mnenja, Sobotna priloga, Tuditi).

Priznanja in nagrade[uredi | uredi kodo]

  • Leta 1976 je priseljenka v Novem Sadu bila nagrajena za najboljši mladinski cikel pesmi PRISELJEN na natečaju o življenju manjšinskih narodov v Vojvodini (Hlas ľudu).
  • Leta 2005 je bila nagrajena za najboljšo kratko prozo na natečaju Sodobnosti in Društva slovenskih pisateljev (DSP in Sodobnost).

Bibliografija[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]