Zmagoslavje podgan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zmagoslavje podgan
Zmagoslavje podgan.jpeg
Naslovnica prve slovenske izdaje
AvtorMilan Dekleva
DržavaSlovenija
JezikSlovenščina
ŽanrRoman
ZaložnikCankarjeva založba
Datum izida
2005
Vrsta medijaTisk (mehka vezava)
Št. strani308
ISBN961-231-461-6
OCLC61888871
COBISS219218432
UDK821.163.6-312.6
Predmetne oznakeVzpon, padec, ljubezen, dvojnost

Zmagoslavje podgan je roman Milana Dekleve; izšel je leta 2005 pri Cankarjevi založbi.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Gre za sodoben roman z ekspresionističnimi prvinami. Zanj je značilna dvojnost, ki jo lahko zasledimo v zgradbi (razlika med realnimi in izmišljenimi dogodki), v glavnem junaku (niha med realnostjo in halucinacijami) in v notranjem dogajanju glavnega junaka (na eni strani je ljubezenska zgodba z Josipino Deželak, na drugi pa junakovo literarno ustvarjanje). Avtor je v romanu predstavil nekoliko prirejeno biografijo slovenskega dramatika Slavka Gruma.

Osrednjega junaka, Slavka Groma, prvič srečamo na Dunaju, kjer zaključuje študij medicine. Vendar pa v njegovem življenju študij ni na prvem mestu, Slavko je namreč literat in vse je podrejeno iskanju ustvarjalnega zagona za dramo Goga, ki jo že dalj časa snuje. V njej želi zajeti vso bedo, otopelost, norost, sprevrženost in nenazadje grozo, ki jo srečuje na vsakem koraku in ki se je naselila že tudi vanj. S svojimi idejami sameva tako na Dunaju, kot tudi v Ljubljani, kjer se naseli po koncu študija. Prijatelji ga sicer podpirajo, a Slavko se vse pogosteje iz realnosti umika v svoj notranji svet, tudi s pomočjo morfija. Ko mu dramo le uspe napisati, ugotovi, da ga je dokončno zapustilo dekle, ki jo je imel sicer zelo rad, a ne dovolj, da bi zaživel normalno. Tako mu na koncu ne preostane drugega, kot da se vda v nenaklonjeno usodo in se umakne v Zagorje, kjer postane vaški zdravnik in preneha z resnim pisanjem.

Avtor za roman pravi, da ni biografski roman, saj v delu ni uporabljen noben citat Grumovega dela. Želel je napisati roman o prejšnjem stoletju, o bistvenih vzponih in padcih človeka, o poetičnih vzponih ter moralnih in etičnih zdrsih. Ko je iskal model, po katerem bi se lotil zapisa mu je bil Slavko Grum najbolj primeren, saj je prav on v svojem življenju in literaturi združil vzpone ter padce.

Dekleva se je na pisanje romana pripravljal z zbiranjem in branjem časopisov, ki so izhajali v tistem času. Predvsem je bral časopis Jutro, ker je bil Grum njihov sodelovec in ker je bil to kvaliteten časopis.

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Izdaje[uredi | uredi kodo]

  • Slovenska izdaja romana iz leta 2005 (COBISS)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


Viri[uredi | uredi kodo]