Pojdi na vsebino

Zlobni mrtveci (film, 2013)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zlobni mrtveci
RežijaFede Alvarez
ProdukcijaBruce Campbell
Robert Tapert
Sam Raimi
ScenarijFede Alvarez
Rodo Sayagues
Sam Raimi
VlogeJane Levy
Shiloh Fernandez
Lou Taylor Pucci
Jessica Lucas
Elizabeth Blackmore
GlasbaRoque Baños
DistribucijaTriStar Pictures
Datum izida
8.marec 2013
Dolžina
92 min.
DržavaZdružene države AmerikeZDA
Jezikangleščina
Proračun$17.000.000

Zlobni mrtveci (izviren angleški naslov: Evil Dead) je ameriška nadnaravna grozljivka iz leta 2013, delo scenarista in režiserja Fedea Alvareza. Film je četrti po vrsti iz filmske serije Zlobni mrtveci (Evil Dead). Glasbo za film je uglasbil Španec Roque Baños.

Film je Alvarezovo prvo delo kot režiser, zanj ga je pa izbral Sam Raimi. Producenti filma so Raimi, Bruce Campbell in Robert G. Tapert. Raimi je tudi scenarist, režiser in producent prvotnih treh delov. Zlobni mrtveci so bili posneti v Novi Zelandiji, blizu Aucklanda, snemanje pa je trajalo manj kot en mesec. Film je doživel svojo premiero na festivalu South by Southwest 8. marca 2013, in naj bi kmalu dobil tudi nadaljevanje.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

V gozdu nekaj mož ugrabi prestrašeno dekle. Dekle za katero se izkaže, da je obsedena z demonom je zavezana v kleti neke koče. Njen oče jo zažgi in ustreli.

David (Shiloh Fernandez) in njegovo dekle Natalie (Elizabeth Blackmore), se dobita v isti koči z njegovo mlajšo sestro Mio (Jane Levy). Tam sta še njihova prijatelja Eric (Lou Taylor Pucci) in Olivia (Jessica Lucas), ter Davidov pes. Tam se dobijo z namenom, da bi se Mia odvadila odvisnosti od heroina. Izve se, da se je David pred leti odselil v drugo mesto in pustil Mio, da sama skrbi za njuno umirajočo mamo. Eric pripomni, da se je David precej oddaljil od njih, vendar Olivia je prepričana, da je David spet takšen kot je bil.

Skupina odkrije klet v koči, kjer najde gnijoča živalska trupla, puško in knjigo z naslovom Naturom Demonto. Eric, ki ima nekaj znanja o čarovništvu, začne knjigo preučevati. Kljub opozorilom v knjigi, prebere nekaj stavkov na glas in zbudi zlobne sile. Te zletijo naravnost v Mio, ki se nahaja sama pred kočo.

Mia začne nekoga videvati v gozdu in prosi skupino, da bi odšli. Ostali jo zavrnejo saj verjamejo, da trpi šok zaradi pomanjkanja mamil. Mia zato ukrade avtomobilske ključe in se odpelje stran, vendar ji skrivnostno dekle povzroči prometno nesrečo. Mia se poskuša vrniti v kočo, vendar jo zagrabijo drevesne veje. Dekle, ki zgleda kot obsedena Mia, iz svojih ust spusti nekakšne črne trte, ki zlezejo v Mio in jo obsedejo.

David in Olivia najdeta Mio in jo odvedeta nazaj v kočo, ter ignorirata njena opozorila. David najde ubitega svojega psa in zanj obtoži Mio. V kopalnici jo najde, kako se poskuša popariti z vrelo vodo, kar Erica spomni na prizor iz čarovniške knjige. David jo poskuša odpeljati v bolnišnico, vendar obilno deževje povzroči poplavo, ki mu prepreči nadaljevanje poti.

Obsedena Mia rani Davida, zagrozi ostalim s smrtjo in pade v nezavest. Ko Olivia skuša priti do pištole, jo zagrabi Mia in na njen obraz izbruha kri. Mio nato zaklenejo v klet. Olivia se odpravi v kopalnico, da bi se umila vendar postane obsedena. Eric jo gre pogledat, ko jo najde kako si reže po licih, kot še v enem prizoru iz knjige. Olivia ga napade in Eric jo vrže, da se z glavo udari na straniščno školjko. Ko ga poskuša napasti še enkrat, Eric vzame kos zlomljene straniščne školjke in jo z njim ubije.

Mia v joku prosi Natalie, da odpre vrata kleti. Ko Natalie vstopi v klet jo Mia napade, žali in sama sebe poškoduje. Medtem, ko David oskrbuje Ericove rane, mu ta pove vse kar ve. Po knjigi sodeč mora demon imenovan Jemalec duš vzeti pet duš, da lahko izpusti bitje imenovano Abomination. David sliši Nataliene krike in jo reši, ter z verigami zaklene vrata kleti.

Natalie opazi, da se na mestu, kjer jo je ugriznila Mia širi nekakšna okužba. to poskuša ustaviti tako, da si odreže roko na kateri se okužba širi. Eric pojasni Davidu, da mora biti Mia ''očiščena'' tako, da jo živo pokopljejo, razkosajo ali živo zažgejo. Očiščenje jo bo rešilo obsedenosti. Medtem postane Natalie obsedena. Erica ustreli s pištolo za žeblje in ga nato pretepe s kijem, kar ga še bolj rani. David odstreli Natalieno drugo roko s puško. Demon zapusti Natalie in ta izkrvavi do smrti.

David odnese težko ranjenega Erica ven, odločen, da bo zažgal kočo z Mio v njej. Toda Mia začne peti pesem njune mame, zato se David odloči, da jo bo raje živo pokopal. David skoplje grob in se odpravi po Mio. Ta ga napade in poskuša utoniti. Eric Mio onesposobi vendar je med tem zaboden. Eric zato umre. David živo zakoplje Mio in jo takoj ko izgubi zavest izkoplje ter oživi z improviziranim defibrilatorjem. Demon je tako izgnan, Ko se David vrne v kočo po avtomobilske ključe, ga obseden Eric zabode v vrat. Preden umre kočo zaklene in jo zažgi, ter tako ubije sebe in Erica.

Z petimi dušami (Natalie, Olivia, Eric, David in pes), se Abomination vstane iz tal in iz neba začne deževati kri. Mia se začne z njim boriti in mu z motorno žago odžaga noge. Ta prevrne Davidov džip, ki pade na Miino roko. Mia se reši vendar izgubi roko. Nato vzame motorno žago in Abominationa prežaga na polovico. Njegovo truplo se potopi v zemljo in krvavi dež se preneha. Sonce zasije in Mia se izmučena zaradi dogodkov odpravi v gozd. Naturom Demonto leži na tleh in se zapre sam od sebe.

Po odjavni špici se pokaže starejši Ash Williams, ki reče ''groowy'' in pogleda v kamero.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]