Pojdi na vsebino

Združenje šol srednje in vzhodne Evrope

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Združenje šol srednje in vzhodne Evrope (angleško: Central and Eastern European Schools Association ali CEESA) je združenje mednarodnih šol v Srednji in Vzhodni Evropi. Vse šole članice sponzorira Ministrstvo za zunanje zadeve Združenih držav Amerike, Urad za čezmorske šole.

Šole polne članice[uredi | uredi kodo]

Tekmovanja[uredi | uredi kodo]

CEESA redno organizira letna tekmovanja med šolami članicami. Ta tekmovanja v športu so: srednješolska robotika, srednješolski nogomet, odbojka, tenis, softbol, plavanje, kros in košarka. V izobraževalnih tekmovanjih so: govor in debata, srednješolsko matematično štetje, srednješolska skleda znanja.

Konference[uredi | uredi kodo]

CEESA sponzorira letno konferenco za učitelje in osebje šol v srednji in vzhodni Evropi, ki jih sponzorirajo ZDA. Konferenca 2007 je načrtovana v Pragi; konferenca 2008 v Istanbulu.

Oddelki[uredi | uredi kodo]

V CEESA so trije oddelki.

Prva in največja oddelek je Rdeči oddelek. Šole v tem oddelku so Budimpešta, Bukarešta, Istanbul, Kijev, Moskva, Praga in Varšava. Te šole imajo 700 učencev in več.

Drugi oddelek je Modri oddelek. Šole v tem oddelku so Beograd, Helsinki, Latvija, Novo Skopje, Psi, Sofija in Azerbajdžan. Te šole imajo od 400-600 učencev.

Tretja in najmanjša šola je Zeleni oddelek. Šole v tem oddelku so Estonija, Krkow, Tirana, Vilna, Zagreb in Ciper. Te šole imajo manj kot 400 učencev.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]