Antantne sile med prvo svetovno vojno

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Zavezniki prve svetovne vojne)
Jump to navigation Jump to search
Glavni štirje zavezniki v prvi svetovni vojni. Od leve proti desni: Predsednik Velike Britanije Lloyd George, predsednik Italije Vittorio Emanuele Orlando, predsednik Francije Georges Clemenceau in predsednik ZDA Woodrow Wilson.

Zavezniki prve svetovne vojne ali Antantne sile, so bile koalicija držav, ki so jih med Francijo, Veliko Britanijo, Rusijo, Italijo, Japonsko in ZDA vodile centralne sile Nemčije, Avstro-Ogrske, Osmanskega cesarstva, Bolgarije in njihovih kolonij med prvo svetovno vojno (1914 - 1918).

Do konca prvega desetletja 20. stoletja so bile glavne evropske sile razdeljene med trojno antanto in trojno zvezo. Trojno antanto so sestavljale Francija, Velika Britanija in Rusija. Trojno zavezništvo so prvotno sestavljale Nemčija, Avstro-Ogrska in Italija, vendar je Italija leta 1914 ostala nevtralna. Ko je vojna napredovala, je vsaka koalicija dodala nove člane. Japonska se je Antantam pridružila leta 1914 in po razglasitvi nevtralnosti na začetku vojne se je Italija pridružila tudi Antantam leta 1915. Izraz "zavezniki" je postal bolj razširjen kot "antanta", čeprav so bili glavni zavezniki Francije, Velike Britanije in Rusije, Italija in Japonska so bili včasih znani tudi kot Petkratna antanta. Zavezniki držav, ki so se borile za zaveznike, so bili tudi del sil Antante, kot so Britanska Indija (Indija, Mjanmar, Bangladeš in Pakistan), francoska Indokina (Laos, Kambodža in Vietnam) in Japonska Koreja (Severna in Južna Koreja)[1].

Združene države Amerike so se leta 1917 (istega leta, ko se je Rusija umaknila iz konflikta) pridružile kot "pridružena sila" in ne kot uradni zaveznik. Drugi "pridruženi člani" so bili Srbija, Belgija, Črna gora, Asir, Nejd in Hasa, Portugalska, Romunija, Hejaz, Panama, Kuba, Grčija, Kitajska, Siam (danes Tajska), Brazilija, Armenija, Gvatemala, Nikaragva, Kostarika, Haiti, Liberija, Bolivija, Ekvador, Urugvaj in Honduras. Pogodbe, podpisane na pariški mirovni konferenci leta 1919, so priznale Združeno kraljestvo, Francijo, Italijo, Japonsko in ZDA kot „glavne zavezniške sile“[2][3].

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. History of International Relations and Russian Foreign Policy in the 20th Century (Volume I).
  2. Mizokami, Kyle, "Japan’s baptism of fire: World War I put country on a collision course with West Arhivirano 31 July 2018 na Wayback Machine.", The Japan Times, 27 July 2014
  3. Avner Cohen, "Joseph Chamberlain, Lord Lansdowne and British foreign policy 1901–1903: From collaboration to confrontation." Australian Journal of Politics & History 43#2 (1997): 122–134.