Wikipedija:Vadnica (Dobro je vedeti)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Pomoč:VsebinaPomoč:Vsebina
Pomoč
Glavna stran   Urejanje   Oblikovanje   Notranje
povezave
  Zunanje
povezave
  Pogovorne
strani
  Dobro
je vedeti
  Registracija   Zaključek    

Dobro si je zapomniti različne stvari v Wikipediji.

Pravila

Pri urejanju se držimo nekaj pravil in smernic. Najosnovnejša so nepristransko stališče, GFDL, in vljudnost. Kaj ta pravila pomenijo?

  • Nepristransko stališče pomeni, da naj članek enakovredno in pošteno predstavlja različne poglede na temo članka.
  • Vsi besedilni prispevki k Wikipediji so objavljeni pod dovoljenjem za uporabo proste dokumentacije GNU (GFDL). To zagotavlja, da se sme besedilo dokumenta neomejeno razširjati (preberite si tudi stran o avtorskih pravicah). Prosimo, da ne prispevate avtorizirane vsebine brez dovoljenja imetnika avtorskih pravic.
  • Vljudnost. Ključ uspeha Wikipedije je sodelovanje, zato si vedno in povsod prizadevajte za medsebojno spoštovanje, vljudnost in wikiprisrčnost. Kadar se s kom ne strinjate, zaupajte v njegov dober namen, ohranite mirno kri in se vljudno pogovorite. Opravljene spremembe razložite v povzetku urejanja, saj s tem drugim omogočite, da jih opazijo in razumejo. Če vaša urejanja drugi uporabniki razveljavijo ali spremenijo, si pred ponovno uveljavitvijo vzemite trenutek. Preverite zgodovino strani, vašo pogovorno stran in pogovorno stran članka za morebitna sporočila. Vaš odgovor naj bo v skladu z Wikietiketo.

Ne izgubite poguma

Nikar ne obupajte, če se ob prvih poskusih urejanja zapletete v spor. Nesoglasja so del vseh skupinskih projektov. Preberite si članke o delovanju Wikipedije (npr. Wikietiketa) in si z njimi pomagajte pri reševanju težav ter dejavnem in uspešnem sodelovanju.

Če imate kakršno koli vprašanje in ne veste, kam se obrniti, ga postavite pod lipo - z veseljem bomo odgovorili nanj.

Brskanje po Wikipediji

Slovenska Wikipedija vsebuje veliko zanimivih člankov. Če iščete članek o določeni tematiki, pojdite na glavno stran, poiščite obetaven naslov in začnite raziskovati. Na vrhu vsake strani je tudi iskalno polje, v katerega lahko vpišete iskalni pojem in kliknete »išči«. Obstajajo tudi drugi načini brskanja, kot je na primer iskanje po kategorijah.

Če ste prebrali kaj, kar vam je zares všeč, lahko to sporočite na pogovorni strani članka. To storite tako, da najprej kliknete pogovor na vrhu strani, nato pa pogovorno stran uredite s klikom uredi. Izmenjava mnenj pomembno prispeva k razvoju članka, saj pripomore k njegovi večji nepristranskosti. Poleg tega pa je vsem pri srcu spodbuda.

Če želenega članka na Wikipediji ni ali imate pri iskanju težave, dodajte naslov članka na spisek želenih člankov. Poskusite z drugimi načini brskanja, lahko pa seveda članek napišete kar sami.

Ostali Wikiprojekti

Wikipedijo gosti Fundacija Wikimedia, nepridobitna ustanova, ki gosti tudi druge projekte:
MadiaWiki
MediaWiki
programje wikispletišč
Wikinavedek
Wikinavedek
zbirka navedkov
Wikislovar
Wikislovar
slovar in besednjak
Meta-Wiki
Meta-Wiki
usklajevanje projektov Fundacije Wikimedia
Wikinovice
Wikinovice
proste novice
Wikiverza
Wikiverza
študijsko gradivo in dejavnosti
Wikiknjige
Wikiknjige
prosti učbeniki in priročniki
Wikipodatki
Wikipodatki
skupna zbirka podatkov
Wikivir
Wikivir
prosta knjižnica in arhiv
Wikimedijina zbirka
Wikimedijina zbirka
prosto večpredstavnostno gradivo
Wikipotovanje
Wikipotovanje
vodnik za potovanja
Wikivrste
Wikivrste
imenik bioloških vrst


Preskusite kaj ste se naučili v peskovniku


Nadaljujmo z registacijo