Wikipedija:Predloge visokega tveganja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Sledeč smernici Wikipedija:Pravila zaščite strani, se lahko zaščita strani določi za nadoločen čas za katerokoli predlogo ali preusmeritev predloge, ki jo skupnost identificira kot "visoko tveganje" za Wikipedijo. Če je taka predloga popolnoma zaščitena, tako da jo lahko urejajo le administratorji, se lahko taka predloga spreminja le s predhodnim pogovormom na pogovorni strani predloge. Če je predloga delno zaščitena, je onemogočeno urejanje anonimnim uporabnikom in računom, mlajšim od štirih dni.

Najpogostejši vzroki, da se predloga šteje za vioko tveganje, so:

  • Predloga se uporablja veliko vidnih lokacijah, in ni kaskadno zaščitena.
  • Predloga je vključena (transcluded) v veliko število strani.
  • Predloga je pogosto substituirana (npr., predloge, ki opozarjajo uporabnike o neprimernem urejanju).

Ne obstaja kriterij in število vključitev, ki določajo ali naj bo predloga označena kot visoko tveganje. Vsaka predloga se obravnava ločeno. Če se predloga nanaša na biografijo živeče osebe, se lahko predloga vnaprej zaščiti.

Načelo[uredi | uredi kodo]

Tveganje vandalizma se za predlogo povečuje, če je vključena velikokrat ali prikazana na bolj vidnih strneh. Veliko število bralcev, ki bo videlo možnost urejanja takih predlog, bodo izzvani, tako da jih lahko vandalizirajo.

Čeprav se tak tip vandaliziranja lahko hitro popravi, lahko učinek vidi veliko bralcev predno se vandalizem odstrani; zaščita zmanjšuje tveganje.

Dokumentacija in ključavnice[uredi | uredi kodo]

Delno in popolno zaščitene predloge vsebujejo običajno predlogo {{dokumentacija}}. Le-ta naloži nezaščiteno /dok stran, tako da ne-administratorji in neregistrirani uporabniki lahko urejajo dokumentacijo, kategorije in medjezikovne povezave. Prav tako avtomatično doda {{zaščitena predloga}} na zaščiteno predlogo, ki se prikaže kot majhna ključavnica v zgornjem desnem kotu in kategorizira predlogo kot zaščiteno. Dodaj ročno {{zaščitena predloga}} samo zaščitenim predlogam, ki ne uporabljajo predlogo {{dokumentacija}} (večinoma v škrbinskih predlogah).

Spodnje del zaščitene predloge običajno izgleda takole:

<!--Zadnja vrstica kode predloge--><noinclude>

{{dokumentacija}}
<!-- Dodajte kategorije in interwikije na /dok podstran, ne tukaj! -->
</noinclude>

Glej tudi[uredi | uredi kodo]