Wikipedija:Orakelj/12. teden 2006

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Mitohondriji

Ali imajo mitohondriji vse elemente za sintezo proteinov in če jih imajo zakaj se potem večina proteinov namenjena za mitohondrije sintetizira v citosolu?

Zanimivo vprašanje. Natančnega odgovora sicer ne vem, je pa to verjetno povezano z dvojim:
  • mutacije kromosomskih genov so veliko redkejše kot mutacije mitohondrijske DNA (učinkoviti popravljalni mehanizmi!), zato je celica/organizem mnogo manj podvržena genetskim napakam in ima evolucijsko prednost.
  • jedro tako lahko uravnava razmnoževanje in preživetje mitohondrijev in njihovo število prilagaja trenutnim potrebam celice.
Sicer ima MTH vse elemente, nujne za sintezo proteinov.
Upam, da ti je moj odgovor kaj pomagal. Lep pozdrav! --Eleassar pogovor 21:54, 23 marec 2006 (CET)

Ja hvala! Mi je pomagal! (Klemen D. 22:29, 23 marec 2006 (CET))

Evolucija

Imam še eno vprašanje za tiste, ki se spoznajo malo na celično biologijo. Zanima me zakaj so evkariontske celice v evoluciji razvile celično jedro, če pa vemo, da prokariontske celice nimajo nobenega problema s tem, da jim DNA leži prosto v citosolu. To je izpitno vprašanje in bi lepo prosil za kakšno verjetno teorijo ker nikjer nisem zasledil zadovoljivega odgovora.

Črna luknja

Spoštovani!

prosim če mi poveste, kaj se zgodi če pade človek v črno luknjo.

Lepo pozdravljeni


ŽAN

Zdravo. Če človek začne padati proti črni luknji, ga najprej zaradi močne gravitacije raztegne kot špaget, potem pa ga raztrga. Za zunanjega opazovalca pa se zdi, kot da človek nikoli ne pade noter, do tega pride zaradi podaljšanja časa ob prisotnosti močnega gravitacijskega polja. Ampak prave črne luknje so zelo daleč od nas, tako da človek lahko pade samo v črno luknjo sredi ceste. :-) Upam, da odgovor kaj pomaga. LP --Tone 22:41, 25 marec 2006 (CET)