Vrtna penica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Vrtna penica

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Passeriformes (pevci)
Družina: Sylviidae (penice)
Rod: Sylvia
Vrsta: S. borin
Znanstveno ime
Sylvia borin
(Boddaert, 1783)
Območje razširjenosti (približno):       Gnezditveno       Zimsko
Območje razširjenosti (približno):
      Gnezditveno
      Zimsko
Podvrste[2]

Sylvia borin borin
Sylvia borin woodwardi

Vrtna penica (znanstveno ime Sylvia borin) je pogost ptič pevec iz družine penic, ki gnezdi v zmernih in severnih predelih Evrope ter zahodni Aziji.

Opis[uredi | uredi kodo]

V dolžino meri med 13 in 14,5 cm in je v primerjavi z drugimi penicami čokata. Po telesu je monotono sive do olivno rjave barve, z rahlo svetlejšo nadočesno progo. Ima za penice značilno ozko glavo (gledano od zgoraj), ki se gladko nadaljuje v kljun, ki je pri vrtni penici razmeroma kratek in bledo sive barve. Lastnost, po kateri jo najenostavneje ločimo od ostalih penic je, da nima nobenega očitnega prepoznavnega znaka. Prav tako ni očitne razlike med spoloma in med odraslimi osebki ter enoletnimi mladiči.

Njeno petje je prijetno, sestavljajo ga 3-8 sekund dolgi napevi s hitrim zaporedjem razmeroma globokih tonov, ki pa ne tvorijo melodije, ampak se naključno izmenjujejo višji in nižji ter čisti in nekoliko bolj grobi. Podobno je petju črnoglavke, le da manjkajo zaključni toni. Pravzaprav je njuno petje tako podobno, da osebki obeh vrst med gnezditvijo zasedejo ločene teritorije.

Posnetek petja


Razširjenost[uredi | uredi kodo]

Vrtna penica gnezdi v zmernih in severnih delih Evrope ter zahodni Aziji, pozimi pa se odseli v tropske predele Afrike.

Največkrat se zadržuje v gostem rastju, zato jo je težko opaziti, kljub temu, da je v svojem območju razširjenosti pogosta. Evropsko populacijo ocenjujejo na 51 do 93 milijonov parov, zato ne velja za ogroženo.[1]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 BirdLife International (2009). Sylvia borin . Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst 2011.1. IUCN 2011. Pridobljeno: 10.10.2011.
  2. »Sylvia borin«. Avibase. Pridobljeno 10. oktobra 2011.[mrtva povezava]

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]