Vrata IN

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
VHOD IZHOD
A B A IN B
0 0 0
0 1 0
1 0 0
1 1 1

Vrata IN (angleško vrata AND) so osnovna digitalna logična vrata, ki implementirajo logično konjunkcijo – obnašajo se v skladu z resničnostno tabelo na desni. Izhod HIGH (1) se ustvari le, če sta oba vhoda vrat IN tudi HIGH (1). Če ni noben ali samo en vhod enak HIGH, je izhod LOW. Ta funkcija se lahko razširi na želeno količino vhodov.

Simboli[uredi | uredi kodo]

Za vrata IN obstajajo trije simboli: Ameriški (ANSI ali 'vojaški') simbol in IEC ('Evropski' ali 'pravokotni') simbol, pa tudi že zastarel DIN simbol. Lahko se dodajo dodatni vhodi. Za več informacij, glej Simboli logičnih vrat. Lahko se označi tudi z "^" ali "&".

MIL/ANSI simbol IEC simbol DIN simbol

Vrata IN z vhodoma A in B ter z izhodom C implementirajo logični izraz . Ta izraz se lahko označi tudi z C=A^B ali C=A&B.

Implementacije[uredi | uredi kodo]

 

Vrata IN se po navadi ustvarijo z uporabo kanala N (na sliki) ali P MOSFET-i. Digitalna vhoda a in b ustvarita izhod F, ki ima enak izhod kot funkcija IN.

Analitična predstavitev[uredi | uredi kodo]

je analitična predstavitev vrat IN:

Alternative[uredi | uredi kodo]

Če ni dostopnih nobenih vrat IN, se lahko le-ta naredijo z uporabo vrat NAND ali NOR, saj so vrata NAND in NOR "univerzalna vrata",[1] kar pomeni, da lahko naredijo vsa ostala.

Želena vrata Konstrukcija z NAND Konstrukcija z NOR

Paket IC[uredi | uredi kodo]

Vrata IN so dostopna v IC paketih. 7408 IC je znan paket QUAD 2-Input AND GATES in vsebuje štiri neodvisna vrata, od katerih vsaka izvedejo logično funkcijo IN.

IC 7408

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Mano, M. Morris and Charles R. Kime. Logic and Computer Design Fundamentals, Third Edition. Prentice Hall, 2004. p. 73.