Vrata ALI

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Vrata OR)
VHOD IZHOD
A B A OR B
0 0 0
0 1 1
1 0 1
1 1 1

Vrata OR (slovensko vrata ALI) so digitalna logična vrata, ki implementirajo logično disjunkcijo – obnašajo se v skladu z resničnostno tabelo na levi. Izhod HIGH (1) se pojavi, če je najmanj en vhod v stanju HIGH (1). Če ni HIGH (1) noben vnos, se na izhodu prikaže LOW (0). V drugem pomenu, funkcija OR odkrije maksimum dveh binarnih številk, kot recimo komplementarna funkcija AND najde minimum.[1]

Simboli[uredi | uredi kodo]

Obstajata dva simbola vrat OR: Ameriški (ANSI ali 'vojaški') simbol in IEC ('Evropski' ali 'pravokotni') simbol, kot tudi zastarel DIN simbol.[2][3] Za več informacij, glej Simboli logičnih vrat.

 

MIL/ANSI simbol
IEC simbol
DIN simbol

Implementacije[uredi | uredi kodo]

 

CMOS vrata OR
NMOS vrata OR
BJT vrata OR
Vrata OR z uporabo diod


Analitična predstavitev[uredi | uredi kodo]

je analitična predstavitev vrat OR:

Alternative[uredi | uredi kodo]

Če nimamo na razpolago nobenih vrat OR, jih lahko sestavimo z uporabo vrat NAND in NOR v spodnji konfiguraciji. Iz vrat NAND ali NOR se lahko naredi katerakoli logična kombinacija.

Želena vrata Konstrukcija NAND Konstrukcija NOR

Ožičen-OR[uredi | uredi kodo]

Ožičena OR vrata z uporabo vrat NOR odprtega zbiralca

Z aktivnimi nizkimi odprtimi zbiralci logičnih vhodov, kot se uporabljajo v kontrolnih signalih v veliko tokokrogih, se lahko z združevanjem več vhodov sestavi funkcija OR. Tak skupek se imenuje ožičen OR. Ta implementacija funkcije OR se pogosto pojavi v integriranih tokokrogih z uporabo samo tranzistorjev tipa N ali P.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »OR Gate«. Hyperphysics.phy-astr.gsu.edu. Pridobljeno 24. septembra 2012.
  2. Harris, David Harris, Sarah (2007). Digital design and computer architecture (1. izd.). San Francisco,Calif.: Morgan Kaufmann. str. 21. ISBN 9780123704979.
  3. Brumbach, Michael E. (2011). Industrial electricity (8th izd.). Clifton Park, N.Y.: Delmar. str. 546. ISBN 9781435483743.