Vonj ljubezni

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Vonj ljubezni je roman o ljubezni v kriznem obdobju, v težkem času gospodarskega hiranja in razapada(nja) vrednot. Dogaja se v Mariboru, pravzaprav še največ na mariborskih ulicah. Zgodba je napisana v kratkih povedih z minimalističnimi preudarnimi in zafrkljivimi dialogi. Glavni junak je profesor literature v gimnaziji, ki ne more iz začaranega kroga odnosov. da bi vendarle v svojem življenju nekaj spremenil, se odloči, da bo o svojem življenju napisal roman. Drugačen od tistih, o katerih predava dijakom, nezatežen, brez moraliziranja in povzročanja travm, ki sta značilna za slovensko literaturo. Hoče svetlo zgodbo v kriznem času, za katero se ve, da ni delo psihičnega bolnika, ki se zdravi s pisanjem, kto je v Sloveniji pogosto. In se loti opisovanja svojega življenja, svojega sveta. Njegov svet sta dobri prijateljici in hkrati tudi ljubimki, krožek samomorilcev, v katerega prihajajo ljudje, ki so poskušali delati samomor ali je kdo v družini položil roko nase, sprehajalna pot sredi mesta, po kateri vsak dan hodi v službo in domov, duh malega mesta in seveda Ljudje.

Prodajalci v kioskih, moški, ki bi moral na loteriji dobiti glavni dobitek, dejavni borec proti potrošništvu, upornik, ki na prireditve z vstopnino vstopa samo s plezanjem prek ograje, ženska, ki razbija avtomobile, stari profesor, ki je prepričan, da je svetu treba vrniti dišeče vijolice, in številni drugi, ki sevajo mavričnost življenjskih usod časa. Ob dogajanju beremo še roman v nastajanju glavnega junaka, torej dva romana hkrati. V zgodbi je tudi veliko glasbe (besedila, koncerti) aktualnih mariborskih in okoliških skupin. In seveda LJUBEZNI. takšne, kot jo čas dovoljuje.

Avtor romana Vonj ljubezni je Bojan Tomažič. Pisec je tudi avtor Mobilizirancev, pripovedi slovenskih mobilizirancev v nemško vojsko, napisal je knjigo kratkih zgodb z naslovom Konjska zarota ter besedila in glasbo za rokovske skupine (CZD, Rukola, Butli …). Je novinar in urednik pri Večeru in tedniku 7dni.