Pojdi na vsebino

Volfert V. Borselenski

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Volfert V. Borselenski
Gospod Veereški (izg. Fireški) in Zandenburški
Vladanje1402– 1409
PredhodnikHenrik I. Borselenski
NaslednikHenrik II. Borselenski
Rojstvo~ 1385
grad Zandenburg, Zelandija
Smrt16. januar 1409
grajska kapela na gradu Zandenburg
ZakonecHedvika Borselenska in Brigdamska
RodbinaGospodje Borselenski
OčeHenrik I. Borselenski
MatiMarija Vianenska
Religijarimskokatoliška

Volfert V. Borselenski (ok. 138516. januar 1409 ) je bil gospod Veereški in Zandenburški.

Življenjepis

[uredi | uredi kodo]

Volfert je bil sin Henrika I. Borselenskega in Marije Vianenske (hčerke Gijsbrehta Vianenskega in Beatrijs Egmontske). Volfert V.[1] je verjetno nasledil svojega očeta leta 1402, vendar ga je šele leta 1406 priznal holandski grof Viljem VI . Grof je upal, da bo Volfert prepoznal pripadnost k Trkom v vojnah trnka in trske, a Volfert se je spretno izognil tej razpravi, razen ko so na Nizozemskem divjale Arkelske vojne med grofom Viljemom VI. in Janezom V. Arkelskim. Volfert V. je 3. julija 1408 od nizozemskega grofa Viljema VI. prejel odškodnino 1800 angleških denarjev, ker je bil njegov oče Henrik v zaporu [2] . Ko grofov pohod v deželo Arkel ni šel gladko, je Volfert odšel podpret gospoda Arkelskega s četami iz Zelandije. V enem od spopadov s holandsko vojsko je Volfert V. umrl pri 24 letih. Pokopan je bil v kapeli gradu Zandenburg.

Volfert V. se je 18. septembra 1403 poročil s svojo nečakinjo Hedviko Borselensko - Brigdamsko, hčerko Klaesa Borselenskega in Marije Arnemuidenske [3]. Imela sta štiri otroke, vključno z:

Reference

[uredi | uredi kodo]
  1. Van Mieris, Charterboek IV, pagina 39
  2. Reygersbergh, volume I, blz 216 - met deze akte werd bevestigd dat Hendrik I de vader van Wolfert V moet zijn geweest, een discussie werd hierover in de 19e eeuw nog over gevoerd
  3. A.W.E. Dek, Zaltbommel 1979