Vojna brskalnikov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Vojna brskalnikov je izraz za tekmovanje različnih podjetij na trgu brskalnikov – kdo bo ustvaril najboljši in najbolj izpopolnjen spletni brskalnik. V tem tekmovanju imamo dva velika tekmeca: podjetje Microsoft in na drugi strani skupek nekih novih podjetij v katere spadajo Fundacija Mozilla, Google, Apple Inc. in Opera Software.

Kratka zgodovina[uredi | uredi kodo]

Konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let se je pojavil prvi brskalnik, imenovan WorldWideWeb. Že konec leta 1992 so se na trgu začeli pojavljati novi brskalniki (npr.: Line Mode Browser, ViolaWWW...), kar je dalo možnost izbire brskalnika. Leto 1993 prinese na trg še več različnih brskalnikov (npr.: Cello, Arena, Mosaic...). Najpomembnejši med temi je postal Mosaic. V letu 1994 nastane še več brskalnikov, na primer IBM Web Explorer, Navipress, MacWeb in Browse.

Prva vojna brskalnikov[uredi | uredi kodo]

V sredini leta 1995 je bil najbolj uporabljen brskalnik Netscape Navigator. Microsoft je s podjetjem Mosaic sklenil pogodbo da ustvari brskalnik z imenom Internet Explorer, ki postane del Microsoft Windows 95 Plus!. Tri mesece kasneje nastane Internet Explorer 2.0, ki se ga lahko brezplačno uporablja. Internet Explorer se v naslednjih letih zelo razvije in pride z verzijo 3.0 v korak z Netscape Navigatorjem. Leta 1997 ustvarijo Internet Explorer 4.0, ki prinese velike spremembe v vojno brskalnikov. Vključen je v Microsoft Windows, kar spodbuja uporabnike za njegovo uporabo (ne uporabljajo konkurenčnih brskalnikov, saj ta je že na računalniku).

Microsoft je imel v vojni brskalnikov več prednosti pred drugimi podjetji zaradi naslednjih razlogov:

  • bilo je veliko podjetje
  • imel je več kot 90% delež na trgu operacijskih sistemov.

Prva vojna brskalnikov se je končala s prevlado Internet Explorerja, ki ni imel več resnih tekmecev. To pripeljalo tudi do upočasnitve razvoja brskalnikov.

Druga vojna brskalnikov[uredi | uredi kodo]

9.novembra 2004 pride na trg Mozilla Firefox, ki se je od takrat samo še razvijala in dobila vse večji delež na trgu brskalnikov. Mozilla Firefox postane velik konkurent Internet Explorerju.

Februarja 2005 Microsoft razvije Internet Explorer 7, ki bo na voljo za Windows XP SP2. Oktobra 2006 še izpopolnijo Internet Explorer 7. oktobra 2006 Mozilla ustvari Mozilla Firefox 2.0, leta 2008 pa že izdajo izpopolnjeno verzijo Mozilla Firefox 3.0, že naslednje leto pa Firefox 3.5. Microsoft je pa leta 2009 izdal Internet Explorer 8, ki ga je še izpopolnil. Med decembrom 2009 in januarjem 2010 pokaže statistika da se FireFox 3.5 vzpenja na lestvici najboljših brskalnikov, Internet Explorer pa drastično pada.