Vintersorg

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Vintersorg
Osnovni podatki
IzvorSkellefteå, Švedska
SlogiFolk metal
Black metal
Progresivni metal
Viking metal
Leta delovanja1994–danes
ZaložbaNapalm Records
SPV GmbH
Spletna stranmyspace.com/vintersorganic
ČlaniAndreas Hedlund
Mattias Marklund

Vintersorg je švedska glasbena skupina, ki se je oblikovala leta 1994, s stalno zasedbo in imenom Vargatron (volčji prestol), z namenom dodati black metalu nove razsežnosti. Cilj skupine je bil tudi dodati čiste vokale, akustične kitare in boljši »riffing«, kar sicer danes ni več tako neobičajno.

Po nekaj spremembah v zasedbi, je skupina razpadla in leta 1996 se je Vintersorg (Andreas Hedlund), vodja, pevec in kitarist skupine, odločil sam nadaljevati glasbeno pot.

Rezultat njegovega samostojnega dela je bil prvi samostojni singel Hedniskhjartadin, še istega leta (1998) pa je izdal še album Till fjalls. Tokrat je bila Vintersorgova strast do folk glasbe več kot očitna in je postala še intenzivnejša na albumu Odemarkens son (1999).

Z albumom Cosmic genesis je zaplul v progresivne vode in zasedbi dodal stalnega člana Mattiasa Marklunda. Marklund in Vintersorg sta pred tem igrala skupaj že 10 let, tako da je bila ta poteza dokaj logična. Na albumu Cosmic genesis je Vintersorg začel z malce globjimi besedili - govoril je o vesolju, človeku in njegovemu iskanju smisla ter znanja.

Pri naslednjem albumu, Visions from the spiral generator, sta se mu v studiu pridružila bobnar Asgeir Mickelson (Borknagar, Lunaris, Spiral architect) in basist Steve Digiorgio (Death, Testament, Sadus). Album je še bolje prikazal Vintersorgov talent pri pisanju pesmi.

Za njihov najnovejši, The focusing blur, je značilno stalno menjavanje ritma. Prav tako tukaj Vintersorg pokaže svoje znanje kot kitarist.

Zasedba[uredi | uredi kodo]

Trenutna zasedba[uredi | uredi kodo]

Bivši člani[uredi | uredi kodo]

Diskografija[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]