Vine (aplikacija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Vine omogoča snemanje video posnetkov iz pametnega telefona ali tablične naprave v segmentih ali pa vse naenkrat . Aplikacija Vine je mednarodna, a jo manj pogosto uporabljajo kot nekatere druge; najpogosteje kot dodajanje kratkega videa na Facebook ali Twitter.

Opis[uredi | uredi kodo]

Vine je 6-sekundna aplikacija, ki je v lasti Twitterja. Povod za nastanek aplikacije je želja ustvariti hitre, enostavne ter zanimive kratke filme ter jih nato deliti s prijatelji na Facebooku, Twitterrju in na splošno po svetu. Trenutno Vine temelji zgolj na aplikacijah in edina platforma, s katere lahko uradno dostopate do nje, je iOS. Vine zaenkrat ni iPad aplikacija. Lahko jo seveda uporabite z iPad, vendar je izkušnja optimizirana za iPhone in iPod. Storitev je brezplačna. Vine dostopa tudi do mikrofona na vaši napravi in zabeleži vse zvoke, ko se s prstom dotaknete zaslona v načinu zapisa.

Uporaba Vine[uredi | uredi kodo]

6-sekundni video ustvarite tako, da držite prst navzdol po zaslonu (in tudi iskalu) ali pa v sunkih za snemanje toliko kratkih trenutkov, kot želite, znotraj 6-ih sekund skupaj. Ti videi so obdelani zelo hitro in se zlahka naložijo na internet. Ko ste ustvarili video z Vine, imate možnost, da naredite z njim naslednje:samo shranite v svojo napravo 6-sekundni video, ki obstaja na vaši pametni napravi; naložite samo na Vine; naložite na Vine in delite na Twitterju; naložite na Vine in delite na Facebooku (Prenos na Facebook v začetku ni obstajal); naložite na Vine in delite na Twitterju in Facebooku ob istem času. Vine omogoča shranjevanje objav za kasneje. Uporabnik lahko začne delati deset objav v istem času in se vrne na katero koli od njih ter nadaljuje z ustvarjanjem.

Komuniciranje z Vine[uredi | uredi kodo]

Ljudje komunicirajo med seboj tako, da delijo posnetke s prijatelji preko socialnih omrežjih. Ko se snemanje zaključi, Vine uporabniku ponudi izbiro ali želi deliti posnetek s prijatelji. V primeru, da ga želi, se v aplikaciji pokaže "progress bar", začas prenosa vsebine na strežnik. V časih le-ta ne deluje in prikazuje sporočilo "Pošiljanje je spodletelo". Lahko se tudi pojavi video s sporočilom, " čakam". V primeru, da pristane video na čakalnem seznamu, ga lahko uporabnik poskusi znova naložiti s klikom na gumb "nalaganje".

Rast Vine[uredi | uredi kodo]

Po le sedmih mesecih, odkar je Twitter pridobil Vine, je le-ta dosegel presenetljivih 40 milijonov registriranih uporabnikov. Medtem ko ta mejnik ne odraža mesečnega število aktivnih uporabnikov, ki so skupni omrežjem kot sta Facebook in Twitter, je pa vseeno potrditev, da je Vine konkurenčna sila v socialnih medijih.

Vine raste v nekaj ogromnega[uredi | uredi kodo]

Vine deli več videov kot YouTube, a vendar ni videti kot video aplikacija. Je koda, ki odklene ustvarjalnost v šestih sekundah, močno orodje, uporabno v realnem času za novinarstvo, prav tako pa kreira povsem novo obliko umetnosti. Najzanimivejše pri Vine je tisto, kar ni vidno. Drugje ne morete urediti svojih posnetkov brez filtrov, brez rdečega gumba "record", brez gumba "play". Tukaj lahko vse to naredite z dotiki, kar omogoča izjemen nabor informacij socialnim omrežjem, kot sta Facebook ali Twitter. Uporabniki ga že uporabljajo na najrazličnejše načine. V prvem tednu njegovega nastanka je že ustvarjal svojo lastno kulturo. Ljudje so uporabljali Vine, da bi naredili nepričakovano umetnost, dokumentirali dragocene trenutke in sodelovali v memih.

Primerjava Vine[uredi | uredi kodo]

Instagram praktično nima vpliva na število uporabnikov Vine. Pri Vine-u so razkrili zgolj število registriranih uporabnikov, ki pa je v jeseni 2013 presegla 40 milijonov. Za primerjavo, Instagram je imel 130 milijonov aktivnih uporabnikov od konca julija, ko je bila uveden video, in verjetno jih ima sedaj še več. Raziskave iz SocialBakers so pokazale, da je Twitterjev YouTube z video posnetki zaslužil 0,048% stopnjo v povprečju, v primerjavi z 0,031% iz prenosov Vine. To se morda zdi blizu, vendar če pomislimo, kako mlad je Vine in dejstvo, da je bil na voljo le za iOS, je precej navdušujoče. Prav tako je število naloženih posnetkov veliko manjše v

primerjavi z YouTubom. Od 32.500 analiziranih objav jih je le 5105 objavil Vine. To kaže, da YouTube še vedno prevladuje.

Uporaba storitve Vine v marketingu[uredi | uredi kodo]

Tudi v marketingu je Vine vedno bolj v uporabi. Na primer, junija 2013 je Regal Entertainment Group promovirala Monsters University in War Z z uporabo Vine; tedaj je, glede na Twitter, bilo to preneseno iz 13 milijonov lastnikov iPhone (za uporabnike Androida je bil na voljo le nekaj tednov prej). "Omejitev na šest sekund lahko dejansko dvigne pripovedovanje zgodb," je pojasnil Gabrielle Kessler, upravljavec nekaterih računov za Massive, ki upravlja socialne medije za Regal. "Dobiš na dom

čustvene trenutke, ki jih hočejo tako tržniki kot filmarji," je dejal. "Mi smo zelo zadovoljni z napredkom aplikacijskega proizvoda.". Regal sodeluje s partnerji, kot sta Coca-Cola in Red Vines Licorice, da dosežejo potrošnike preko Vine. Kessler je dejal, da bodo partnerji razširili svoje "skupne cilje trženja prek omrežij drug drugemu." Red Vines, del ameriške Licorice Co, je za čel uporabljati Twitterjeve Vine oglase konec januarja in je dvignil promet za kar 3 odstotke. "To je zanimiv način, da ljudje razmišljajo o nakupu našega sladkega korena, preden gredo na film." je dejal John Dempsey. Peanut Butter & Co se strinja z osnovo Vinejeve

strategije od četrtega julija dalje. Blagovna znamka obljublja "užitke ognjemeta" preko aplikacije z akcijo 'kupiš enega, dobiš kupon za kozarec arašidovega masla brezplačno'. Podobna prizadevanja v aprilu so prinesla 300.000 prikazov in 6.000 prenesenih kuponov.

Viri[uredi | uredi kodo]

http://www.adweek.com/news/advertising-branding/marketers-have-found-way-use-vine-150234

http://marketingland.com/vine-hits-40-million-registered-users-56481

http://mashable.com/2013/08/20/vine-40-million-registered-users

http://www.searchenginejournal.com/twitters-vine-app-will-make-social-seo-campaigns-more-awesome

http://www.slashgear.com/slashgear-101-what-is-vine-and-what-does-it-do-26266845