Valentinovo (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Valentinovo
RežijaGarry Marshall
ProdukcijaSamuel J. Brown
Mike Karz
Wayne Allan Rice
Josie Rosen
ScenarijScenarij:
Katherine Fugate
Zgodba:
Katherine Fugate
Abby Kohn
Marc Silverstein
VlogeJessica Alba
Jessica Biel
Bradley Cooper
Ashton Kutcher
Alex Williams
Julia Roberts
Jamie Foxx
Anne Hathaway
Shirley MacLaine
Hector Elizondo
Jennifer Garner
Patrick Dempsey
Eric Dane
Emma Roberts
Taylor Swift
Taylor Lautner
Queen Latifah
Topher Grace
Carter Jenkins
George Lopez
GlasbaJohn Debney
FotografijaCharles Minsky
MontažaBruce Green
Studio
DistribucijaWarner Bros.
Datum izida
11. februar 2010 (Avstralija)
12. februar 2010 (ZDA)
17. oktober 2010 (Slovenija)[1]
Dolžina
125 minut
DržavaZdružene države Amerike
Jezikangleščina
Proračun$52 milijonov
Dohodek bruto$14,625,000 [2]

Valentinovo (izvirno Valentine's Day) je ameriška romantična komedija iz leta 2010, ki jo je režiral Garry Marshall. Scenarij je napisala Katherine Fugate.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Na letališču v Los Angelesu Kate Hazeltine (Julia Roberts), kapitanka kopenske vojske Združenih držav Amerike, spozna Holdena (Bradley Cooper), ki je pred kratkim končal z resnim razmerjem. V Los Angelesu cvetličar Reed Bennett (Ashton Kutcher) zasnubi svoje dekle Morley (Jessica Alba), ki njegovo ponudbo presenečeno sprejme. Nad njegovo zasnubitvijo pa sta presenečena tudi Reedov kolega Alphonso (George Lopez) in najboljša prijateljica Julia (Jennifer Garner). Julia je učiteljica, ki se je pred kratkim zaljubila v Dr. Harrisona Copelanda (Patrick Dempsey), ki ima veliko skrivnost. Medtem se eden izmed Julijinih učencev, Edison (Bryce Robinson), trudi poslati sporočilo svojemu Valentinu, njegova varuška Grace (Emma Roberts) pa se pripravlja na prvi spolni odnos s svojim fantom Alexom (Carter Jenkins). Edisonova stara starša, Edgar (Hector Elizondo) in Estelle (Shirley MacLaine), odkrivata težave v njunem dolgoletnem zakonu, Gracina prijatelja Willy (Taylor Lautner) in Felicia (Taylor Swift) pa se na novo zaljubita drug v drugega. Sean Jackson (Eric Dane), poklicni nogometaš se namerava upokojiti in končati s sodelivanjem s svojo predstavnico za odnose z javnostjo, Karo (Jessica Biel) in njegovo agentko, Paulo (Queen Latifah). Kara, ki je dobra prijateljica Julie, namerava organizirati zabavo "Sovražimo valentinovo", vendar se na enkrat začne zanimati za športnega reporterja Kelvina Moorea (Jamie Foxx), ki ga je zaradi pomankanja športnih novic odpustila njegova producentka Susan (Kathy Bates). Paula je najela Liz (Anne Hathaway), ki je pred kratkim začela hoditi z Jasonom (Topher Grace). Kakorkoli že, tudi Liz svojemu fantu nekaj prikriva.

Glasba[uredi | uredi kodo]

Glasbo za film Valentinovo je skomponiral John Debney, ki je najbolje poznan po tem, da je napisal pesem "Every Time You Smiled", ki jo je kasneje zapela Carina Round.[3]

Uradni soundtrack pesmi je založba Big Machine Records izdala 9. februarja 2010. Glavno pesem filma bo zapel Jewel, naslov pa ji je "Stay Here Forever". Ta pesem je izšla 19. januarja 2010 in se uvrstila na Billboardovo lestvico najboljših country pesmi. Promocijski soundtrack bo zapela Taylor Swift, naslov pa mu je "Today Was a Fairytale". Ta pesem je dosegla drugo mesto na Billboardovi lestvici 100 najboljših pesmi.

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Glavni igralci (v abecednem redu):

Medijski sprejem[uredi | uredi kodo]

Kritike in pohvale[uredi | uredi kodo]

Film je večinoma dobil negativne kritike.[4] 110 obiskovalcev Rotten Tomatoes-a je filmu v povprečju dodelilo oceno 3.8 od 10.[5] Poleg tega je Cream of the Crop, ki ga sestavljajo cenjeni kritiki iz televizije, časopisov, radia in spletnih strani,[6] povedal, da je filmu dobro oceno dalo samo 11% gledalcev.[4][7]

Carrie Rickey iz revije The Philadelphia Inquirer pa je filmu dala tri od štirih zvezdic ter povedala, da je film "prijeten in nezahteven".[8] Betsy Sharkey iz Los Angeles Times-a je napisala: "Učinek vseh teh pesmi, dobrih igralcev in dobrega scenarija bo nekaterim zagotovo všeč, drugim pa pač ne.".[9]

Rene Rodriguez iz Miami Heralda je filmu dodelila dve od štirih zvezdic.[10] Revija Slate oziroma njihova kritičarka Dana Stevens je napisala, da je film "smešen, lahek, pametno narejen in očarljiv".[11] Peter Travers iz Rolling Stonea je filmu dodelil eno od štirih zvezdic, saj naj bi bil to "film iz pekla",[12] Jonathan Ross pa je rekel, da se mu je film zdel presenetljivo slab.[13][14]

Literatura[uredi | uredi kodo]

  1. http://www.kolosej.si/filmi/film/valentinovo/
  2. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=valentinesday.htm
  3. Goldwasser, Dan (2. februar 2010). »John Debney scores Valentine's Day«. ScoringSessions.com. Pridobljeno 2. februarja 2010.
  4. 4,0 4,1 »Valentine's Day (2010): Reviews«. Metacritic. CNET Networks. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 11. februarja 2010. Pridobljeno 11. februarja 2010.
  5. »Valentine's Day Movie Reviews, Pictures«. Rotten Tomatoes. IGN Entertainment. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. februarja 2010. Pridobljeno 11. februarja 2010.
  6. »ROTTEN TOMATOES: FRQUENTLY ASKED QUESTIONS#cream of the crop«. Rotten Tomatoes. IGN Entertainment. Pridobljeno 11. februarja 2010.
  7. »Valentine's Day (Cream of the Crop)«. Rotten Tomatoes. IGN Entertainment. Pridobljeno 11. februarja 2010.[mrtva povezava]
  8. Rickey, Carrie. »Bonbons for moviegoers of all ages and persuasions«. philly.com. Pridobljeno 11. februarja 2010.
  9. Sharkey, Betsy. »'Valentine's Day - latimes.com«. Los Angeles Times. Pridobljeno 11. februarja 2010.
  10. »Review«. Miami Herald. 11. februar 2010. Pridobljeno 11. februarja 2010.
  11. Stevens, Dana (11. februar 2010). »Valentine's Day - Fine, mush your boring faces together already«. Pridobljeno 11. februarja 2010.
  12. Travers, Peter (11. februar 2010). »Valentine's Day : Review :Rolling Stone«. Rolling Stone. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 14. februarja 2010. Pridobljeno 11. februarja 2010.
  13. "Film 2010". 10 Feb. 2010. V 6:41 minuti. BBC. 
  14. Roger Ebert (10. februar 2010). »Valentine's Day :: rogerebert.com :: Reviews«. Chicago Sun-Times. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 14. februarja 2010. Pridobljeno 12. februarja 2010.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]