V reakciji neudeleženi ion

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

V reakciji neudeleženi ion je ion, ki obstaja kot reaktant in produkt pri kemijski enačbi. V reakciji neudeleženi ion lahko opazimo na primer pri reakciji vodnih raztopin natrijevega karbonata in bakrovega(II) sulfata, pri čemer pa ta ion ne vpliva na ravnotežje:

2Na+(aq) + CO3 2−(aq) + Cu2+(aq) + SO42−(aq) → 2Na+(aq) + SO42−(aq) + CuCO3 (s)

Na+ in SO42− ioni so v reakciji neudeleženi ioni, saj ostanejo nespremenjeni na obeh straneh reakcije. Prisotni so pri celotnih ionskih enačbah, da uravnotežijo naboj ionov, medtem ko Cu2+ in CO32− ioni tvorijo trdno oborino CuCO3. V reakcijski stehiometriji so v reakciji neudeleženi ioni odstranjeni iz celotne ionske reakcije in s tem tvorijo neto ionsko reakcijo. Za zgornji primer torej sledi:

Torej: 2Na+(aq) + CO32−(aq) + Cu2+(aq) + SO42−(aq)2Na+(aq) + SO42−(aq) + CuCO3 (s) (pri čemer x = v reakciji neudeleženi ion)

= CO32−(aq) + Cu2+(aq) → CuCO3 (s)

Koncentracija v reakciji neudeleženih ionov vpliva na Debyevo dolžino. Nasprotno pa koncentracija potencial določajočih ionov vpliva tako na Debyevo dolžino kot tudi na površinski potencial, in sicer preko površinskih kemijskih reakcij.

Neto ionska enačba[uredi | uredi kodo]

Neto ionska enačba zanemarja pri reakciji neudeleženi ion, ki je del izvorne enačbe. Torej je celotna ionska reakcija drugačna od neto ionske reakcije.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]