Utišan (TV serija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Utišan
španskoEl silencio
UstvarilAitor Gabilondo
RežiralGabe Ibáñez
Igrajo
Država izvoraŠpanija
Izvirni jezik(i)španščina
Št. delov6
Produkcija
Produkcijsko podjetje(a)Alea Media
Predvajanje
Prvotno omrežjeNetflix
Prvotno izdano19. maj 2023 (2023-05-19)
Spletna stran

Utišano (špansko El silencio, dob.'Tišina') je španska televizijska serija, psihološki triler z Arónom Piperjem v glavni vlogi, ki ga je ustvaril Aitor Gabilondo.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Serija se odvija v Bilbau, pripoveduje zgodbo Sergia Ciscarja, ki je bil pred kratkim izpuščen iz pripora. Šest let je preživel v priporu zaradi umora očeta in je zdaj pod tajnim nadzorom mlade psihiatrinje Ane Dussuel in njene ekipe. Psihiatrinja ga na skrivaj ljubi, pomaga pa ji tudi Marta, dekle, ki je obsedeno s Sergiom.

Sergio obupano poskuša najti svojo mlajšo sestro, ki je bila edina oseba, ki je kdaj lepo ravnala z njim. Med potekom serije se odkrije, da je Sergio genij z nadpovprečnim IQ-jem in da je njegova mama na njem eksperimentirala brez očetovega soglasja in vednosti. Kasneje se izkaže, da je Sergio psihično nestabilen in da je imel težave z drogami in agresijo, saj je napadel in umoril svoje starše.

Policija je prav tako vpletena v njegovo nadzorovanje, vendar je v njej prisotna korupcija, ki poskuša iztiriti preiskavo.[1]

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Produkcija[uredi | uredi kodo]

Serijo je ustvaril Aitor Gabilondo kot produkcijo Alea Media za Netflix.[4]Prizori so bili snemani v Bilbau in Madridu.[5][6]

Izid in odziv[uredi | uredi kodo]

Netflix je serijo izdal 19. maja 2023.[2]

Serija je v prvem tednu premiere postala druga najbolj predvajana neangleško govoreča serija na Netflixu.[7]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Onieva, Por Álvaro (18. maj 2023). »De 'Élite' a empatizar con un parricida: Arón Piper y Manu Ríos estrenan la nueva serie de misterio de Netflix«. Fotogramas (v španščini). Pridobljeno 25. maja 2023.
  2. 2,0 2,1 2,2 »Netflix lanza el teaser de 'El silencio' de Aitor Gabilondo y Aron Piper, que ya tiene mes de estreno«. Vertele!. 27. februar 2023.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 »"El silencio": Arón Piper y Manu Ríos protagonizan la nueva serie de Netflix«. El Comercio. 28. februar 2023.
  4. »'El silencio': Netflix anuncia su nueva serie española con Aron Piper de protagonista«. Diez Minutos. 24. maj 2022.
  5. Arazulea, Ane (14. junij 2022). »Bilbao acoge el rodaje de la nueva serie protagonizada por Aron Piper«. Deia.
  6. Belategui, Oskar (15. junij 2022). »Netflix vuelve a apostar por Bilbao«. El Correo.
  7. verTele, Redacción (24. maj 2023). »'El silencio' arrasa en Netflix como el mejor estreno español en lo que va de 2023«. Vertele (v španščini). Pridobljeno 25. maja 2023.