Ustanovna listina Organizacije Združenih narodov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Ustanovna listina Organizacije Združenih narodov
Datum podpisa:
Kraj podpisa:
26. junija 1945
San Francisco, Kalifornija, Združene države Amerike
Začetek veljavnosti:
Pogoj veljavnosti:
24. oktobra 1945
Ratificirajo jo Kitajska, Francija, Sovjetska zveza, Združeno kraljestvo, Združene države Amerike in večina drugih držav podpisnic.
Stranke: 193

Ustanovna listina Organizacije Združenih narodov je pogodba o ustanovitvi mednarodne organizacije z imenom Združeni narodi.[1] 26. junija 1945 jo je v Sanfranciškem spominskem in scenskoumetnostnem centru v San Franciscu v Združenih državah Amerike podpisalo 50 od 51 prvotnih držav članic (Poljska, preostala prvotna članica, ki ni bila zastopana na konferenci, jo je podpisala dva meseca pozneje). V veljavo je vstopila 24. oktobra 1945, potem ko jo je ratificiralo pet stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodovRepublika Kitajska (pozneje jo je zamenjala Ljudska republika Kitajska), Francija, Sovjetska zveza (pozneje jo je zamenjala Ruska federacija), Združeno kraljestvo in Združene države Amerike — ter večina drugih podpisnic. Danes imajo Združeni narodi 193 držav članic.

Kot listina je to ustanovitvena pogodba, katere členi zavezujejo vse njene članice. Po njenih določilih obveznosti do Združenih narodov prevladajo nad vsemi drugimi pogodbenimi obveznostmi.[1] Danes je listino ratificirala večina držav na svetu. Pomembna izjema je Vatikanska mestna država, ki je ostala stalna opazovalka in torej ni polnopravna članica Združenih narodov.[2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ 1,0 1,1 Uvodna opomba (v angleščini)
  2. ^ Kratka zgodovina (v angleščini)