Uporabnik:Nataša Kos

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Podnebni dejavniki[uredi | uredi kodo]

Podnebni dejavniki so kompleksni dejavniki, ki vplivajo na solarne podnebne spremembe, tako da se spreminja v zemeljski (fizično). Z okoljskega vidika podnebnih dejavnikov nežive narave, ima močan vpliv na bitja.

Izraz[uredi | uredi kodo]

Podnebni dejavniki določajo osnovne značilnosti podnebja nekaterega območja[1].Pogoji klimatskih dejavnikov v danem času naredi čas določenega mesta, medtem ko je povprečno časovno stanje ukazujeta na podnebje ene regije.Po njenem izvoru in vpliv na žive organizme, podnebni dejavniki so abiotski, ali dejavniki neživ narave.To je največja skupina okoljskih dejavnikov, ki vplivajo kompleksno, skupaj se določita in spreminjajo.Poleg tega, podnebni dejavniki vplivajo na učinek drugih dejavnikov, kot so edafski. So spremenila poglavitnega olajšave, ki povzroča erozijo in pritisnite odlaganja erodiranega materiala.Po drugi strani pa je eden od njih odvisen predvsem od razdelitve živih bitij na površini do te mere, da sta narava in razporeditev vegetacije navadno pokazatelj podnebnih razmer na območju [2]. In živi svet se spreminja nekatere posebne podnebne dejavnike. Na področju vegetacije ima močan vpliv na podnebje, tako da spremeni v gozdna podnebje, in zmanjšujejo učinek erozije.

Podelitev[uredi | uredi kodo]

Podnebni dejavniki so meteoroloških elementov, in nenehno se spreminjajo v času in prostoru. Vključuje veliko število vplivov, ki delujejo neposredno in trajno na vseh živih stvari v naravi. Klimatski dejavniki so:

Poleg teh klimatskih dejavnikov,za klimatologija in meteorologija sta pomembna in še ti dejavniki: geografska širina ingeografska dolžina, relief, rastlinstvo, površinske vode, zemlje in človeški vplivi.

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Janković,M:M:(1966):Fitoekologija, Znanost knjiga,Beograd
  • Stanković,S.(1962):Ekologija živali, Inštitut za učbenike Ljudske Republike Srbije, Beograd