Uporabnik:Klemen.berdajs

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Toksične težke kovine


Toksična težka kovina je relativno težka kovina ali kovina, ki je znana po svoji potencialni toksičnosti, še posebej v kontekstnem okolju. Toksična težka kovina ima posebno vlogo kadmija, živega srebra, svinca in arzenika, vsi našteti se nahajajo v seznamu Svetovne zdravstvene organizacije o 10 kemikalij velikega javnega pomena. Druge kemikalje na tem seznamu so: krom, kobalt, nikelj, baker, cink, selen, srebro, antimon in talij.

Težke kovine najdemo v zemlji. Postanejo koncentrirane v naravi, kot posledica človekovih dejanj in lahko pridejo celo v rastline, živali in naša (človekova) tkiva pri vdihovanju. Potem, ko se vežejo na celice,začnejo tudivplivati na delovanje njihovih vitalnih komponent. Toksični učinki arzena, živega srebra in svinca so bili znane že našim prednikom, ampak metodične raziskave toksičnih kovin so se pojavile okoli leta 1868. Pri človeku, ko pride do okužbe z toksično težko kovino, zdrvniki običajno zdravijo z lignidi[1]. Nekateri elementi sicer štejejo za strupene težke kovine, ampak so bistvenega pomena, v majhnih količinah, za zdravje ljudi .

Viri kontaminacije

Tetraetil svinec je eden največjih onasneževalcev okolja iz skupine težkih kovin.

Težke kovine najdemo v zemlji in postanejo koncentrirane kot posledica človeških aktivnosti na njej. Skupni viri so iz rudarskih in industrijskih odpadkov; avtomobilskih emisij; svinčevih akumulatorjev; gnojil; barv; obdelanih gozdov; zastarelo vodovodno infrastrukturo in mikroplastike, ki plavajo v oceanih. Arzen, kadmij in svinec so lahko prisotni tudi v otroških igračah, katere presegajo predpisane standarde. Svinec se lahko uporabljaja v igračah kot stabilizator, barvni ojačevalec ali pa kot antikorozijsko sredstvo. Kadmij jeponavadi prisoten kot stabilizator ali, da poveča maso in sijaj otroškega nakita. Arzen je domnevno uporaben v povezavi kot barvilo barvil. Svinec je najbolj razširjena težka kovina kontaminentov, kot komponenta tetraetil svinca, (CH3CH2)4Pb, v veliki meri je bil uporaben v bencinu med letoma 1930-1970. Raven svinca v vodnih okoljih je bila ocenjena na dvakrat do trikrat večja, kot tista v predindustrijskem času. Čeprav je bila uporaba osvinčenega bencina v Seveni Ameriki od leta 1996 v veliki meri opuščena, so tla poleg novozgrajenih cest vsebovala visoko koncentracijo svinca.

  1. »Kompleksna spojina«. Wikipedija, prosta enciklopedija. 27. marec 2016.