Uporabnik:Ecomir

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Reciklaža PET embalaže

Plastenke iz PET materiala je možno reciklirati, material ponovno uporabiti in s tem zmanjšati količino odpadkov na odlagališčih.

V mnogih državah je PET plastika kodirana s števiko 1 znotraj univerzalnega simbola za recikliranje, ki se običajno nahaja na dnu steklenice.

PET se uporablja kot surovina za izdelavo embalažnih materialov, kot so steklenice, posode za pakiranje široke palete živil in drugih izdelkov široke porabe kot so: brezalkoholne in alkoholne pijače, čistila, kozmetika, farmacevtski izdelki, itd. PET je eden izmed najpogosteje uporabljenih plastičnih materialov. Prazno PET embalažo je potrebno zbirati ločeno od ostalih materialov in tudi od ostalih vrst palstik kot so PVC, HDPE, POLIPROPILEN, itd. Pogosto PET embalažo razvrščamo tudi v prozorno, modro in zeleno, preostanek pa v mešano frakcijo.

V nadaljnih postopkih embalažo zdrobijo, perejo, ločijo in sušijo. Delci še vedno vsebujejo ostanke prvotne vsebine in etikete, te pa se odstranjuje na različne načine. Dobimo čisti PET in PET kosmiče, ki jih uporabljamo za izdelke , ki so sicer iz poliestra, čiste pa predelamo nazaj v PET embalažo.

V svetovnem merilu je bilo v letu 2007 zbrano 4,53 mio ton PET embalaže. To je dalo 3,64 mio ton mase, ki so jo porabili za izdelavo 2,6 mio ton vlaken, 0,3 mio ton za izdelavo steklenic, 0,37 mio ton za proizvodnjo A PET listčev, 0,17 mio ton za proizvodnjo trakov in 0,12 mio ton za ostale izdelke (vir: PCI). Prevedeno iz Angleščine


Aluminijev klorhidrat

Aluminijev klorhidrat je skupina soli s splošno formulo AlnCl(3n-m)m. Uporablja se za nego in preparate proti potenju in kot flokulant za čiščenje vode.

Aluminijev klorhidrat najbolje opišemo kot anorganski polimer in ga kot takega težko strukturno označujemo.

Aluminijev klorhidrat lahko industrijsko izdelamo z reakcijo aluminija s solno kislino. Največ se ga uporablja za nego in in preparate proti potenju. Dolgoročno uporabo sredstev proti potenju in s tem izpostavljenost aluminijevem klorhidratu povezujejo z povečanim tveganjem za nastanek Alzheimerjeve bolezni. Aluminij štejemo med nevrotoksike, ki spremenijo funkcijo krvno-možganske pregrade in je eden redkih elementov, ki nimajo koristne funkcije v živih celicah.

International Journal of Fertility and Women's medicine ni našel dokazov, da nekatere kemikalije v sredstvih proti potenju povečujejo tveganje za nastanek raka dojk. European Journal of Cancer pa je navedel, da ima lahko britje pod pazduho in uporaba deodorantov, pomembno vlogo pri nastanku raka dojke. Revija Breast Cancer Research piše, da obstaja povezava med uporabo kemikalij v sredstvih za nego pazduhe in in rakom dojke. Kot posledica tega so številni proizvajalci kozmetičnih izdelkov začeli prepovedovati uporabo aluminijeve soli v svojih izdelkih in to uporabljajo kot argument za oglaševanje novih izdelkov. Aluminijev klorhidrat se uporablja tudi kot fluokant v procesu odstranjevanja raztopljenih organskih snovi in koloidnih delcev v vodni suspenziji. Zaradi nevarnosti prevelikega odmerka aluminija v pitni vodi in s tem tveganja vpliva na zdravje ljudi, so aluminijev klorhidrat nadomestili z železovim trikloridom, ki ni strupen. Prevedeno iz Angleščine