Uporabnik:Dominko

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

DUBAI[uredi | uredi kodo]

Mesto DUBAI se nahaja v Združenih Arabskih Emiratih

v JV delu ARABSKEGA POLOTOKA. Je eno največih turističnih središč 21. stoletja.

Slika:United arabian emigrates.gif

MESTNA KARTA DUBAIA :

Slika:Dubai zemljevid.gif


BURJ AL ARAB[uredi | uredi kodo]

Najbolj luksuzen hotel v DUBAIU - Burj Al Arab. Stavba je v obliki jadra, 321 metrov visoka in 280 metrov stran od obale. Edini hotel na svetu s kar sedmimi zvezdicami (nekateri ga upodabljajo na registrskih tablicah).

Slika:Burjatnightjpg.jpg

Najvecji apartma v hotelu ima 800 kvadratnih metrov (torej to ni apartma...), najmanjsi apartmaji pa imajo "le" 170 kvadratnih metrov. Prenocitev v taksnem luksuzu vam sprazne denarnico za 100 do 150 tisoc tolarjev. V stanovanje se (kakor se tudi spodobi) pripeljete z lastnim dvigalom. Prav tako je vsak bivalni prostor v hotelu opremljen z najmodernejso tehnologijo: s prenosnim racunalnikom, sirokopasovnim internetnim dostopom, lastnim telefaksom, daljinskim upravljalcem vrat, oken...itd.

Slika:Dubai-noter2.jpg


PROJEKT "PALMA"[uredi | uredi kodo]

Res velika znamenitost DUBAIA je ravno projekt "PALMA".

Arabski sejk Mohamed bin Rasid Al Maktum je v zagati, ker se bodo v dveh generacijah zaloge nafte, s katerimi je njegova država obogatela, izcrpale. Ker pa bi rad tudi svojim potomcem zagotovil razkosno zivljenje, kakršno si lahko privosci sam, se je podjetni dubajski prestolonaslednik lotil turizma.

Orjaski stroji zdaj gradijo najvecji umetni otok na svetu, ki je viden celo iz VESOLJA! Ce bi iz materiala, ki so ga porabili zanj, naredili dva metra visok in pol metra sirok zid, bi ta ravno trikrat obkrozil nas planet. Samo gradnja otoka naj bi stala poldrugo ameriskih dolarjev.

Projekt "PALMA" je vse v enem: umetni otok bo imel 120 kilometrov plaz, gostje pa bodo lahko izbirali med petdesetimi razkosnimi hoteli ter tisoc vil in raznovrstnih his.Vrhunski arhitekti zagotavljajo pestre arhitekturne sloge, od spanskih kolonialnih dvorcev prek toskanskih podezelskih his, do rancev z Divjega zahoda.

Palma bo nedvomno najvecji umetno zgrajen otok na svetu in v DUBAIU ga že sedaj imenujejo

OSMO CUDO SVETA

(prvih sedem pri tem seveda ne omenjajo...)

Slika:Palm-island.jpg


PROJEKT "SMUČARSKO LETOVIŠČE"[uredi | uredi kodo]

Eden najvecjih smucarskih letovisc se nahaja sredi DUBAISKE puscave. Visok je 85 metrov.Medtem ko se zunanje temperature dvignejo krepko preko 50 stopinj celzija, DUBAISKI smucarski center porabi na tisoce vatov in ohranja notranjo tempreraturo -1,4 stopinje celzija celo leto. Povrsino, vecjo od treh nogometnih igrisc prekriva vec kot 6,000 ton umetnega snega. Vsak dan se stopi priblizno 30 ton snega, ki ga je treba nadomestiti z novim, da snezna odeja ohranja svojo debelino - cca. 2metra.

Smucarski center lahko gosti 1,500 smucarjev in borderjev. Je prvi obstojeci smucarski center v srednjem Vzodu, prvo smucarsko letovisce sredi puscave, tretje najvecje na svetu (presegajo ga le centri na Nizozemskem)

Pojem "smucarski center" pa ne zajema le smucarskih povrsin. DUBAISKI smucarski center vsebuje se:

   *
     2 hotela z 860 sobami (5 zvezdic)
   *
     bazeni, tenis igrisca
   *
     "hypermarket", trenutno najvecji v DUBAIU
   *
     14 kinodvoran
   *
     2 zabavni coni - casinoji, igralnice...
   *
     8 parkov z oblacili
   *
     20 priznanih restavracij
   *
     Vec kot 100 ostalih trgovin, trgovinic...
   *
     7,000 parkirnih mest

Slika:Dubailand-ski-dome.jpg