Uporabniški pogovor:Gašper

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Wiki
Dobrodošli, Gašper!

Veseli nas, da ste se odločili ter se pridružili vse večjemu mednarodnemu občestvu wikipedistov, sodelavcev Wikipedije. Predlagamo, da sprva pogledate krajši uvod, ki vam bo pomagal narediti prve korake pri urejanju ene največjih spletnih enciklopedij. Če imate vprašanja ali potrebujete pomoč, se obrnite na dejavne uporabnike, administratorje ali pa jih postavite Pod lipo. Urejanje lahko preizkušate v peskovniku.

Začnete lahko tako, da si ustvarite svojo uporabniško stran in dodate svoje ime na sezname Wikipedistov. Svoje prispevke na pogovornih straneh (ne pa tudi v člankih!) samodejno podpišete z uporabo štirih tild (~~~~); s tem se bo dodal vaš podpis in datum.


en: You don't speak Slovene? Welcome, please visit the Embassy and also put {{user sl-0}} on your user and/or talk page.
fr: Vous ne parlez pas Slovène? Bienvenue, visitez l'Ambassade et ajoutez {{user sl-0}} sur votre page utilisateur.

--Klemen Kocjančič 12:35, 4 mar. 2005 (CET)

Podpis[uredi kodo]

Dobrodošlica še od mene. Če se želiš podpisati na pogovornih straneh, lahko uporabiš štiri tilde, takole: "~~~~", tole da: romanm (pogovor) 01:36, 6 mar. 2005 (CET)



Aha, da poskusim: jaz "Gašper" Kaj je ta ukaz "nowiki"? Aha, matematik da ste, pa še računalničar, potem zagotovo veste, se na teh straneh lahko uporablja MathML ? Bral sem npr. članek o praštevilskem izreku - (kako bi se iz tega naredilo link ? - saj vem, da bi šel lahko v navodila, ampak tudi jaz upam da bom nekoč matematik, len sem pa že sedaj), sem videl, da so za večino formul slike. Pa ne vem, a je uporaba tega naprednega jezika (če je) onemogočena s strani brskalnika ali od vrste strani ?

Aha, ga že imam: Praštevilski izrek

A je kakšna možnost, da bi pisal članke v TeX-u, pa bi se potem sami zmedli v HTML in objavili ?

Seveda: ti v članek napišeš recimo tole: <math>f(x) = 2x + \frac{1}{2}</math> in dobiš . Poglej še Wikipedija:TeXov zapis. Ukaz nowiki pomeni, da besedila, ki ga oklepa, programska oprema Wikipedije ne bo razčlenila - rezultat bo enak tistemu, kar si napisal pri urejanju (recimo, dva oglata oklepaja, ki sicer označujeta notranjo povezavo, ostaneta vidna). lp, --matijap | pogovor 09:02, 6 mar. 2005 (CET)

Ključne besede[uredi kodo]

Zdaj me pa zanima, kako v članek vplesti ključne besede, pod katerimi se najde - npr. objavil sem članek z naslovom Samostan Olimje in če v iskalnik napišeš Olimje, javi, da stran s tem naslovom še ne obstaja, npr. članek z naslovom Albert Einstein pa najde, četudi v brskalnik napišeš le Einstein.

Mimogrede, kako pa prikličeš čas in datum objave, kot ga ima npr. Matijap na koncu svojega prispevka ? Gašper

Hm, to bo pa še trajalo, da bom odkril vse ukaze, ki delujejo na teh straneh ...

Einstein je redirect na Albert Einstein, medtem ko Olimje in Samostan Olimje nista povezana med seboj. To ti bom naredil jaz. Če hočeš na koncu imati podpis, tak kot je Matijev, dodaj --~~~~ oz. pritisni ukaz podpis v spodnjem urejevalnem okencu (sinjemodrozelene barve) ali pa drugo okence od desne v zgodnji sivi vrsti nad urejevalnim oknom (urejevalno okno je takrat, ko nekaj pišeš). LP, --Klemen Kocjančič 23:45, 6 mar. 2005 (CET)



A takole: --Gašper 00:51, 8 mar. 2005 (CET)

Ja, takole, samo brez <br>. --romanm (pogovor) 21:57, 8 mar. 2005 (CET)



Vse najboljše Wikipediji !!![uredi kodo]

Za dvojni praznik, kajneda? --romanm (pogovor) 21:57, 8 mar. 2005 (CET)