Univerza Bocconi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Univerza Bocconi
Università commerciale Luigi Bocconi
Geslo Empowering talent
Ustanovljena 1902
Tip Privatna univerza
Rektor Prof. Andrea Sironi
Strokovni sodelavci
okoli 1400
Št. študentov 13.373 (2014)[1]
Kraj Milano, Italija
Atletika CUS Milano
Bocconi Sport Team
Spletna stran www.unibocconi.it

Univerza Bocconi, uradno Università commerciale Luigi Bocconi, je italijanska privatna univerza s sedežem v Milanu. Specializirana je v poučevanju ekonomskih ved s posebnim ozirom na socialne in pravne dejavnike gospodarstva ter na smernice managementa. Pravno je neprofitna družba, ki jo upravlja odbor sestavljen iz 19 oseb. Družbeni statut predvideva, da 9 odbornikov in predsednika imenuje Inštitut Bocconi (Istituto Javotte Bocconi), ostale odbornike pa imenujejo Milanska občina, Pokrajina Milano in Confindustria (konfederacija italijanskih industrij).

Univerzo je osnoval leta 1902 milanski podjetnik Ferdinando Bocconi, ki je bil prepričan, da je ekonomska rast mogoča samo na podlagi novega razmerja med kapitalom in delovno silo, ki naj bi ga uvedli izučeni vodilni kadri, usposobljeni za sistematično organizacijo podjetja. Z leti se je ustanova širila in izpopolnjevala z mnogimi novimi enotami. Danes sestoji iz petih šol (scuole):

  • Undergraduate School (Scuola Universitaria) – triletni program za ekonomijo in podjetništvo
  • Graduate School (Scuola Superiore Universitaria) – diplomski program za ekonomijo in podjetništvo; diplomski master pre-experience prve in druge stopnje
  • School of Law (Scuola di Giurisprudenza) – petletni program za pravo; razni programi za pravno specializacijo
  • PhD School (Scuola di Dottorato) – razni programi za po-univerzitetno znanstveno raziskovanje
  • School of Management (SDA Bocconi) – post experience program MBA (Master in business administration); specializirani programi in master.

Sklici[uredi | uredi kodo]


Šola Ta članek o izobraževalni ustanovi je škrbina. Pomagaj Wikipediji in ga razširi.