Ultralahko letalo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
K-10 Swift
Tecnam P96 Golf

Ultralahko letalo, včasih tudi mikrolahko letalo ali lahko športno letalo je letalo izdelano iz ultra lahkih materialov, npr. aluminija ali kompozitov, kot so karbonska vlakna in fiberglas. Lahka konstrukcija omogoča daljše lete z manj goriva. Večinoma imajo do dva sedeža in bencinski motor, ki poganja propeler. Kategorije ultralahkih letal se v različnih državah razlikujejo. V Ameriki nekatera UL letala spadajo v kategorijo LSA (Light Sport Aircraft). UL letala so največkrat omejena po teži, včasih pa tudi po hitrosti letenja, hitrosti izgube vzgona in po količini goriva. Po navadi ne smejo leteti ponoči, v pogojih slabe vidljivosti ali pa pogojih instrumentalnega letenja. V različnih državah se razlikujejo tudi licence, ki so potrebne za letenje. V nekaterih državah (ZDA) za pilotiranje najpreprostejših enosedežnih ultralahkih letal licenca ni potrebna, je pa šolanje zelo priporočljivo. Pri letenju je treba upoštevati pravila zračnih prostorov.

Licenciranje in omejitve[uredi | uredi kodo]

Ultralight kategorije se v različnih državah razlikuejo. Večina držav pozna posebno licenco za ultralahka letala. S to licenco lahko pilot rekreativno leti v svoji državi in nanjo ne more dodati dodatnih licenc ali ratingov. Seveda lahko ultralahka letala pilotirajo tudi piloti z licenco PPL ali višjo.

ZDA[uredi | uredi kodo]

LSA[uredi | uredi kodo]

V Ameriki nekatera UL letala spadajo v kategorijo LSA (Light Sport Aircraft). LSA letala so omejena glede na težo, hitrost letenja in hitrost izgube vzgona. Ne smejo leteti ponoči, v pogojih slabe vidljivosti ali pa pogojih instrumentalnega letenja (letijo lahko v pogojih vizualnega letenja - VFR). LSA letala ne smejo biti kompleksna (npr. imeti propelerja z nastavljivim korakom, uvlačljivega podvozja ...). LSA letala lahko v ZDA pilotirajo piloti z licenco športnega pilota (Sport Pilot's Licence).

UL[uredi | uredi kodo]

Enosedežna letala, lažja od 115 kg, ki so omejena tudi po količini goriva in največji hitrosti in hitrosti izgube vzgona, lahko v ZDA podnevi pilotirajo piloti brez licence, se pa priporoča šolanje.

Slovenija[uredi | uredi kodo]

V Sloveniji lahko ultralahka letala pilotira pilot z nacionalno licenco ULN, ki jo izda CAA. V kategorijo ultralahkih letal od leta 2020 spadajo letala z največjo vzletno maso 600 kg, če so opremljena z reševalnim padalom. Pred tem je bila omejitev 472,5 kg za letala, opremljena z reševalnim padalom in 450 kg za letala brez reševalnega padala. Ultralahka letala so v vseh državah, ki poznajo to kategorijo, omejena na 2 sedeža. Pilot s slovensko ULN licenco je omejen na pilotiranje v Sloveniji registriranih letal pod VFR pogoji v nekontroliranem zračnem prostoru, razen če je dodatno usposobljen, saj je ULN nacionalna licenca, namenjena rekreativnemu letenju.

Proizvajalci[uredi | uredi kodo]

V Soveniji ultralahka letala proizvaja svetovno znani proizvajalec Pipistrel, v manjšem obsegu pa letalo Flamingo proizvaja TAF3. Še en slovenski proizvajalec je GoGetAir.

Najbolj znani proizvajalci ultralahkih letal po svetu pa so: