Pojdi na vsebino

UAnimals

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
UAnimals logo
Nastanek2006 (2006)
UstanoviteljAleksander Todorchuk
TipNeprofitna nevladna organizacija
Kraj

UAnimals je vseukrajinsko humanistično gibanje, ki se bori za pravice živali.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Leta 2016 je družbeni aktivist Aleksander Todorčuk dal spodbudo za zaščito živali. Ustanovljena UAnimals je svojo dejavnost začela z obsežno borbo proti izkoriščanju živali v cirkusih ter je organizaciji uspelo prepričati Mednarodni cirkuški festival v Odesi, da se odpove izkoriščanju živali. Zdaj so tudi prepovedani mobilni cirkusi z živalmi v Kijevu, Dnipru, Ternopilu in drugih mestih. Poteka tudi borba za prepoved na ravni ukrajinske zakonodaje.

15. oktobra 2017 je na pobudo UAnimalsa prvič potekala Vseukrajinska demonstracija za pravice živali.[1] Dogodek je istočasno potekal v 17 ukrajinskih mestih – v Kijevu, Lvovu, Ivano-Frankivsku, Odesi, Dnipru, Mariupolu in drugih. Po poročanju medijev, se je demonstracije v Kijevu udeležilo več kot 5000 ljudi,[2] kar pomeni, da je to bila največja akcija za zaščito živali v vzhodni Evropi.[3] Zdaj se demonstracija prireja vsako leto in združuje tisoče ljudi v vseh večjih ukrajinskih mestih, dogodka se udeležijo javne osebe in popularne zvezde, saj so ga javno podprli znani ukrajinski glasbeniki in športniki: Džamala, ONUKA, Vivienne Mort, Jana Kločkova in drugi.[4] Leta 2018 je v Lvovu na demonstracijo prišlo okrog 700 ljudi,[5] v Dnipru pa okrog 500.[6]

Od leta 2017 gibanje promovira idejo o odpovedi krznu. Po pogajanjih UAnimalsa z ukrajinskimi znamkami se je nekaj deset oblikovalcev, ki sodelujejo na Ukrajinskem tednu mode (Ukrainian Fashion Week), zavezalo, da ne bodo več uporabljali krzna v svojih kolekcijah, med njimi so Andre TAN, BEVZA, ELENAREVA, Ksenia Schnaider, PRZHONSKAYA, Nadya Dzyak, Yana Chervinska in drugi.[7]

Leta 2019 je na pobudo UAnimalsa izšla prva knjiga Petra Singerja Animal Liberation, temelj za zaščito živali v svetu.[8] UAnimals se bori tudi za prepoved delfinarijev in poskusov na živalih, izdaja knjige, prireja delavnice in izobraževanja.

Mednarodno zastopanje[uredi | uredi kodo]

Humanistično gibanje UAnimals je član mednarodnih združenj:

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Фото: до маршу за права тварин у Києві долучилися навіть чотирилапі«. 5 канал (v ukrajinščini). Pridobljeno 24. septembra 2019.
  2. »Кількість учасників Маршу за права тварин у Києві«. The Village (v ukrajinščini). Pridobljeno 24. septembra 2019.
  3. »Добірка громадських ініціатив, які рятують довкілля«. Громадський простір (v ukrajinščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17. oktobra 2018. Pridobljeno 24. septembra 2019.
  4. »Марш за права тварин у Києві«. Хмарочос (v ukrajinščini). Pridobljeno 24. septembra 2019.
  5. »У Львові відбувся Марш за права тварин: чого вимагали активісти«. Сайт міста Львова (v ukrajinščini). Pridobljeno 24. septembra 2019.
  6. »В Днепре прошел марш за права животных: взгляд с другой стороны«. 49000.com.ua (v ruščini). Pridobljeno 24. septembra 2019.
  7. »Одразу сім українських модних брендів відмовилися від хутра: перелік«. 24 канал (v ukrajinščini). Pridobljeno 24. septembra 2019.
  8. »В Україні вийде книга «Визволення тварин», з якої почався сучасний зоозахисний рух«. Хмарочос (v ukrajinščini). Pridobljeno 24. septembra 2019.
  9. »UAnimals. Member page« (v angleščini). Fur Free Alliance. Pridobljeno 24. septembra 2019.
  10. »IAFC Members« (v angleščini). International Anti-Fur Coalition. Pridobljeno 24. septembra 2019.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]