Tulan kagan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tulan kagan
都藍可汗
Kagan Prvega turškega kaganata
Vladanje589-599
PredhodnikBaga kagan
NaslednikTardu
Rojstvo6. stoletje
Smrt599
Prvi turški kaganat
Zakonecprincesa Čjandžin (大义公主)
RodbinaAšina
OčeIšbara kagan
Religijatengrizem

Tulan kagan (kitajsko: 都蘭可汗/都兰可汗; pinjin: dōulán kěhàn; Wade–Giles: tu-lan k'o-han, osebno ime 阿史那雍虞閭/阿史那雍虞闾; āshǐnà yōngyúlǘ; a-shih-na yung-yü-lü) je bi sin Išbara kagana in sedmi kagan Prvega turškega kaganata, * ni znano, † 599.

Vladanje[uredi | uredi kodo]

Leta 593 je zbral dovolj moči, da je prenehal plačevati davke cesarju Vendiju. Princesa Čjandžin je s kaganovim tekmecem Tulijem, od leta 593 Jami kaganom, na skrivaj načrtovala napad na cesarstvo Sui, ki ga je Tulan kagan preprečil. Zaroto je razkril Čang sun-šeng, vohun cesarstva Sui. Leta 599 je Tulan združil sile s svojim naslednikom Tardujem in začel invazijo na Sui, vendar so ga njegovi možje leta 599 umorili.[1]

Družina[uredi | uredi kodo]

Poročen je bil z očetovo ženo, princeso Čjandžin iz Severnega Džoua. Princesa je zdaj bolj znana po sujskem dinastičnem naslovu 'princesa Daji'. Poroka je bila sklenjena zaradi političnih interesov cesarja Vendija.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Ahmet., Taşağil (1995–2004). Gök-Türkler. Atatürk Kültür, Dil, ve Tarih Yüksek Kurumu (Turkey). Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi. ISBN 975161113X. OCLC 33892575.
Tulan kagan
Rojen: ni znano Umrl: 599
Vladarski nazivi
Predhodnik:
Baga kagan
Kagan Prvega turškega kaganata
589–599
Naslednik:
Tardu