Tul Hostilij

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tul Hostilij
Rimski kralj
Portret
Vladanje673 pr. n. št. - 642 pr. n. št.
PredhodnikNuma Pompilij
NaslednikAnk Marcij
Rojstvo710 pr. n. št.
Smrt642 pr. n. št.

Tul Hostilij, rimski kralj. * ?; † 641 pr. n. št.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Tul Hostlij je bil bolj podoben Romulu kot Numi, saj je bil vojno nastrojen in ni spoštoval bogov. Spustil se je v vojne z Alba Longo, Fidenae in Veji ter tako močno povečal rimsko ozemlje. Alba Longo je uničil do tal, njeno prebivalstvo pa zasužnjil.

Bil je tako bojevit, da je začel še drugo vojno s Sabinci. V času njegove vladavine je mesto zajela kuga, po legendi zaradi njegovih številnih vojn in nenaklonjenosti bogovom, okužen pa je bil tudi Tul. Ko je molil k Jupitru in ga prosil za pomoč, se je Jupiter odzval s strelo, ki jo je pognal v njegovo hišo, ki je skupaj z vladarjem zgorela do tal.

Njegova vladavina je trajala 31 let.

Ocena[uredi | uredi kodo]

Večina podatkov o nastanku in razvoju Rimskega kraljestva ni podprta z zgodovinskimi pričevanji, ker so Galci v prvi plenitvi Rima popolnoma uničili državni arhiv in zabrisali vsako drugo sled za preteklostjo. Podatki, ki so na razpolago, so v glavnem povzeti po pripovedovanju Tita Livija, ki je v dobi rimskega cesarstva, pet stoletij po ukinitvi kraljevine, skušal predstaviti državo s čim bolj ugledno preteklostjo. Zato je vsebina tega članka v veliki meri legenda.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]