Trubarjeva hiša literature

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pogled na Trubarjevo hišo literature z Ribjega trga.

Trubarjeva hiša literature je druga literarna hiša v Sloveniji (prva je Literarna hiša Maribor, ki deluje od leta 2007), odprta pod okriljem projekta Ljubljana - svetovna prestolnica knjige 2010, s sedežem na Stritarjevi ulici 7 v Ljubljani. Hiša je kot poseben javni prostor v mestu Ljubljana, namenjen literaturi in knjigi, za obiskovalce odprta od 2. septembra 2010. S projektom prve literarne hiše, katerega nosilka je Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo, se je mesto Ljubljana pridružilo številnim evropskim mestom - Münchnu, Dunaju, Hamburgu, Salzburgu, Kölnu, Københavnu... -, v katerih že vrsto let delujejo podobne javne institucije. Hiša je ena od trajnih pridobitev projekta Ljubljana - svetovna prestolnica knjige 2010, ki ga je Unesco podelil mestu Ljubljana za leto 2010 za obdobje enega leta (od 23. aprila 2010 do 23. aprila 2011). Konec leta 2011 je Trubarjeva hiša literature prešla pod upravljanje Mestne knjižnice Ljubljana.

Prostori[uredi | uredi kodo]

Svetlobna instalacija Primoža Trubarja, Alessandro Lupi

Hiša je bila leta 1524 zgrajena kot dvonadstropna renesančna stavba za tedanjega ljubljanskega veletrgovca Wolfganga Boscha. V hiši je med letoma 1536 in 1540 nekaj časa živel tudi Primož Trubar (1508 – 1586), avtor prve slovenske knjige. Trubarjeva hiša literature predstavlja zaščito spominske dediščine Primoža Trubarja in obenem odpiranje prostorov javnosti z zelo raznolikim kulturnim programom. Prostori Trubarjeve hiše literature se nahajajo v prvem nadstropju najstarejše datirane hiše v Ljubljani na Ribjem trgu 2, vhod v obnovljene prostore pa je iz Stritarjeve ulice 7. Prenovljeni prostori Trubarjeve hiše literature merijo 175 kvadratnih metrov, na katerih se združujejo muzejska soba, posvečena spominu Primoža Trubarja, osrednji prireditveni prostor z manjšim razstavnim prostorom in dva manjša klubsko-čitalniška prostora. V muzejski sobi Trubarjeve hiše literature je na ogled sodobna svetlobna instalacija italijanskega umetnika Alessandra Lupija ter izbrani faksimili slovenskih prvotiskov Primoža Trubarja, Adama Bohoriča, Jurija Dalmatina in Sebastijana Krelja. V klubskem delu hiše se nahaja svetlobno-mehanska animacija slovenskega umetnika Žige Lebarja.

Program[uredi | uredi kodo]

V Trubarjevi hiši literature pripravljajo dogodke za raznoliko ciljno občinstvo. Izbor prireditvenih tematik povezujejo s knjigo, literaturo in mestom, skozi ta tri idejna programska izhodišča pa raziskujejo široko polje vsebinsko sorodnih področij.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • »Uradna stran Trubarjeve hiše literature«.
  • »Spletna stran Mestne knjižnice Ljubljana«.
  • »Ljubljana svetovna prestolnica knjige«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. februarja 2011. Pridobljeno 2. februarja 2011.
  • »Spletna stran mesta Ljubljana«.