Trg Faneromeni, Nikozija

Stari trg Faneromeni v Nikoziji Ciper

Trg Faneromeni (grško Πλατεία Φανερωμένης; turško Faneromeni Meydanı) je pomemben zgodovinski trg v Nikoziji. Je v starodavnem delu Nikozije, znotraj mestnega obzidja, zgrajenega, ko je bila pod beneško oblastjo.

Gosti številne zgodovinske stavbe in spomenike, vključno s cerkvijo Faneromeni, šolo Faneromeni, knjižnico Faneromeni in marmornim mavzolejem.

Opis[uredi | uredi kodo]

Cerkev Faneromeni ponoči, Nikozija, Ciper

Trg Faneromeni je bil središče Nikozije, preden ga je leta 1974 nadomestil trg Eleftheria.

Cerkev Faneromeni dominira sredi trga; zgrajena je bila leta 1872 na mestu starodavnega pravoslavnega ženskega samostana. Cerkev je posvečena sveti Mariji in je največja cerkev znotraj mestnega obzidja Nikozije. Arhitekturno je cerkvena stavba mešanica neoklasicističnega, bizantinskega in srednjeveškega latinskega sloga.

Šola Faneromeni, ki jo je ustanovil nadškof Makarios I. leta 1857, je bila prva šola za dekleta na Cipru. Ustanovljena je bil za izboljšanje stopnje pismenosti med dekleti in ženskami na otoku.

Marmorni mavzolej na vzhodni strani cerkve Faneromeni je na sprednji strani stavbe. Zgrajen je bil v spomin na štiri klerike, ki jih je leta 1821 usmrtil osmanski guverner po ciprskem uporu po razglasitvi grške vojne za neodvisnost.

Trg je obdan z več neoklasicističnimi stavbami, ki imajo pretežno grške in lokalne ciprske arhitekturne vplive. Sem spada knjižnica Faneromeni.

Danes je trg stičišče anarhističnega gibanja Cipra, anti-avtoritarcev, libertarcev, številnih umetnikov in glasbenikov. Je tudi trdnjava protifašističnega gibanja na otoku.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Zgodovinske stavbe in spomeniki[uredi | uredi kodo]

Cerkev Faneromeni[uredi | uredi kodo]

Tipična arhitektura[uredi | uredi kodo]