Transfobija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Transfobija je skupek negativnih stališč in občutkov proti transspolnim ali transseksualnim ljudem ali proti transspolnosti sami. Transfobija so lahko čustveni odpor, strah, jeza ali nelagodje, čuteni ali izraženi do ljudi, ki ne ustrezajo družbenim pričakovanjem spola.[1][2] Pogosto jo spremlja homofobija in je v tem pogledu pogosto različica homofobije.[3][4] Transfobija je vrsta predsodkov in diskriminacije, podobna rasizmu in seksizmu,[5] temnopolti transseksualni ljudje so pogosto žrtve vseh treh oblik diskriminacije hkrati.[6]

Druge izraze, kot so cisseksizem, cisspolnost in cisnormativnost, ki dajejo večji poudarek na družbene norme, ki vsiljujejo spolno binarnost, se občasno uporablja kot sopomenko za transfobijo.

Otroci žrtve transfobije so tarča nadlegovanja, ustrahovanja in nasilja v šoli ter izkušajo rejništvo in socialne programe. Odrasle žrtve so tarče javnega zasmehovanja, nadlegovanja, vključno z napačno dodelitvijo spola, žaljivih gest, nasilnih groženj, ropa in neutemeljenih aretacij. Mnogi se v javnosti počutijo ogrožene. Velik odstotek njih poroča, da so bili žrtve spolnega nasilja. Nekaterim je odrečena pravica do zdravstvenega varstva ali pa trpijo zaradi diskriminacije na delovnem mestu, vključno z odpovedjo zaradi transseksualnosti. Mnogi se tudi počutijo oblegane s strani konservativnih političnih ali verskih skupin, ki nasprotujejo zakonom, ki naj bi transseksualne osebe varovali. Obstaja celo diskriminacija s strani peščice posameznikov znotraj gibanja za pravice gejev.

Poleg povečanega tveganja za nasilje in druge nevarnosti, stres, ki ga ustvarja transfobija, lahko povzroči negativne čustvene posledice, ki vodijo do zlorabe drog, pobega od doma (pri mladoletnikih) in višje stopnje samomorilnosti.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Chakraborti, Neil; Garland, Jon (2009).
  2. Chrisler, Donald R.; McCreary, Joan C. (2010).
  3. Maurianne Adams, Lee Anne Bell, Pat Griffin (2007).
  4. Thomas Spijkerboer (2013).
  5. Judith A. Lewis, Michael D. Lewis, Judy A. Daniels, Community Counseling: A Multicultural-Social Justice Perspective (2010, ISBN 113317003X)
  6. Doug Meyer, Violence Against Queer People: Race, Class, Gender (2015, ISBN 0813573181), pages 14-15