Torre della Ghirlandina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Cathedral, Torre Civica and Piazza Grande, Modena
Flag of UNESCO.svg Unescova svetovna dediščina
The Cathedral with the Ghirlandina
Države Italy
Tip Cultural
Kriterij i, ii, iii, iv
Referenca 827
UNESCO regija Evropa in Severna Amerika
Zgodovina vpisa
Vpis 1997 (21. zasedanje)

Torre della Ghirlandina ali preprosto Ghirlandina je zvonik stolnice v Modeni v Emiliji-Romanji v Italiji. Stolp je skupaj s stolnico in trgom Piazza Grande na seznamu Unescove svetovne dediščine.[1]

Stolp je visok 86,12 metrov in je značilen simbol Modene, ki je viden iz vseh smeri izven mesta.

Struktura je bila postavljena leta 1179 s petimi nadstropji, prvotno imenovana Torre di San Geminiano. Zaradi tekmovanja z bolonjskimi stolpi je Komuna dodala značilno osmerokotno kapo, ki jo je zasnoval Arrigo da Campione, eden od številnih bratov mojstrov iz Campionea, ki so sodelovali pri prenovi stolnice od 13.-15. stoletja. Vrh stolpa je okrašen z dvema girlandama (dvema marmornima ograjama), po katerih se imenuje.

Torre della Ghirlandina v februarju 2008.

V notranjosti je soba Sala della Secchia (s freskami iz 15. stoletja) v kateri je kopija prikaza Secchia rapita, spomin na čase, ko je stolp služil kot zakladnica Komune Modena.

Pomembni so tudi izrezljani kapiteli stebrov v dvorani Sala dei Torresani v petem nadstropju. Davidov kapitel: dve kronani figuri igrata na instrumenta, obkrožena s plesalci. Kapitel sodnikov: pomen prikazanih prizorov ni jasen. Na levi se zdi, da ima kralj knjigo v roki in poslušati molitve dveh žensk; na desni pa so obupane osebe, medtem ko se za njimi odmikata dve krilati bitji. Drugi kapiteli ne predstavljajo težav z razumevanjem, saj so povsem dekorativni. Pet zvonov je narejeno v C duru, ki so bili uliti v času renesanse.

Obnova[uredi | uredi kodo]

Obnova stolpa se je začela decembra 2007. Na začetku je bilo rečeno, da se bo končala do leta 2010, vendar je obnova trajala do septembra 2011. Med delom je bil oder skrit za umetniškim zaslonom, ki ga je naslikal italijanski kipar Mimmo Paladino. Ta izbira je povzročila zaskrbljenost v mestu, glede na visoke stroške operacije in njegovo idejo.

Septembra 2011 je bilo po zaključku restavratorskih del platno odstranjeno, da bi odstranili oder in 11. novembra 2011, po štirih letih obnove, stolp vrnili Modenčanom [2]. Paladinovo platno je bilo razrezano na majhne koščke in razdeljene državljanom za spomin.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Unescova dediščina [1]
  2. ^ gazzettadimodena.gelocal.it/

Koordinati: 44°38′47″N 10°55′34″E / 44.64639°N 10.92611°E / 44.64639; 10.92611

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]