Tomaž Sršen

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Tomaž Sršen
Rojstvo24. avgust 1959({{padleft:1959|4|0}}-{{padleft:8|2|0}}-{{padleft:24|2|0}}) (61 let)
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicradijski voditelj, baskitarist, enolog

Tomaž Sršen, radijski voditelj, novinar, sommelier in glasbenik, * 24. avgust 1959, Ljubljana.

Redno je objavljal prispevke na temo kulinarike v časopisu Finance (pred tem več let v časopisu Nedelo), kjer je ocenjeval kakovost gostinske ponudbe. V triindvajsetih letih je obiskal in ocenil preko dva tisoč restavracij in gostiln[1] ocenil in zapisal pa je strokovna mnenja o več kot šest tisoč domačih in tujih vinih. Izdal je štiri knjige o gostilnah na Slovenskem in eno knjigo o slovenskih vinih za angleški trg. Deset let je vodil tudi Slow Food omizje - Gorenjsko.

Kot bas kitarist je sodeloval je pri glasbenih skupinah kot so:

Kot radijski voditelj pa je bil predvsem prepoznaven v osemdesetih in devetdesetih letih 20. stoletja na radijski postaji RGL. Najbolj izpostavljene oddaje so bile: Labirint znanja (z Alenko Sivko) in Sršenovo gnezdo. Kasneje je bil na tej radijski postaji tudi glasbeni urednik.

V začetku devetdesetih let 20 stoletja je z Barbaro Šerbec - Šerbi pripravljal gurmansko tv oddajo na Kanalu A. Naslov oddaje je bil Epikurejske zgodbe in je zajemala predstavitve določenih gostiln na treh medijih - v oddaji na kanalu A, v članku v reviji Jana in v radijski oddaji na RGL (Sršenovo gnezdo).

Leta 1998 je pričel pisati recenzije gostiln in restavracij za Nedelo, kar je počel deset let. Bil je prvi v Sloveniji, ki je v svojih rubrikah pričenjal objavljati tudi ocene tujih restavracij. Ob tem je navezal stike s tujimi chefi in skrbi tudi za to, da obetavne mlade slovenske kuharje pošilja k njim v uk. Poleg tega je v Nedelu objavil vrsto člankov o svetovnih vinsko - kulinaričnih regijah. Leta 2008 je prestopil v poslovni časnik Finance, kjer je nadaljeval z ocenami gostiln, zraven pa kot prvi v Sloveniji[navedi vir] pričel objavljati rubriko Vinski svetovalec, v kateri je predstavljal in ocenjeval vina, ki jih je moč kupiti na slovenskem trgu. Rezultat tega je bila knjiga - vodič z naslovom Vinski svetovalec 2010/2011, ki je izšel kot priloga Financ. Publikacija je bila brezplačna, podarjali pa so jo tudi v izbranih vinotekah in gostilnah. Jeseni 2009 je pričel izdajati revijo Dolce Vita, ki se ukvarja s predstavitvami slovenskih in tujih enogastronomskih tem. Revija pokriva tudi stari rock (rubrika: Ko kitare treskajo in Legendarni albumi) in določene multimedijske fenomene zadnjih štirih desetletij (o - KULT - no). Od julija 2012 Dolce Vita izhaja samostojno. Letno izide po deset revij, od tega sta dve dvojni - poletna in zimska, drugače pa izide vsak mesec. V teh letih je revija postala vodilna v Sloveniji za vina in kulinariko in je neke vrste "Okno v svet" za slovenske bralce tako na področju vin (Sršen letno priobči vsaj šest tujih vinskih regij, ki jih je obiskal in tam okusil vina), podobno pa velja tudi za gastronomijo, saj redno predstavlja vrhunske svetovne chefe. Od 24 strani, kot jih je imela revija leta 2009, jih ima zdaj več kot 80. Rubrik je več, sodelujočih avtorjev pa tudi. Že od samega začetka za revijo piše tudi ocenjevalec gostiln za revijo Mladina, Boštjan Napotnik.

Leta 2019 se je povezal z Zavodom Mediapro, ki se je na slovenskem trgu proslavil s spletnimi portali www.podjetnik.net in www.mynight.si. Skupaj so ustvarili nov spletni portal, ki nosi isto ime kot revija - Dolce Vita. Slogan portala je "Portal za hedoniste in svetovljane - www.revija-dolcevita.si". Odgovorni urednik portala je Tomaž Sršen, tehnični vodja v sklopu Mediapro pa je Jano Komac.

Decembra 2015 se je pojavil na treh nastopih Vlada Kreslina v Cankarjevem domu z originalno postavo skupine Martin Krpan, kjer so poželi izjemen uspeh.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]