Tom Jones (roman)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Tom Jones, zgodba najdenčka  
TomJonesTitle.png
Avtor Henry Fielding
Naslov izvirnika The History of Tom Jones, a Foundling
Prevajalci Mira Mihelič
Država Anglija
Jezik angleščina
Založnik Andrew Millar
Datum izida 28. februar 1749
Žanr vzgojni roman
Klasifikacija
COBISS ID 977182

Tom Jones, zgodba najdenčka (v izvirniku angleško The History of Tom Jones, a Foundling, tudi samo Tom Jones) je vzgojni roman angleškega pisatelja Henryja Fieldinga.

Roman, ki je glavno Fieldingovo delo, je izšel leta 1749. V njem se združuje tradicija pikaresknega romana[1][a] s komediografsko tehniko in razsvetljensko poučnostjo. Glavni junak je primer naravno dobrega človeka; zaradi okoliščin in življenjske neizkušenosti šele po številnih prigodah doseže cilj - poroko z ljubljeno Sofijo, s tem dozori v razumno uravnovešeno osebnost. Nasproti mu stoji pokvarjeni polbrat Blifil, poosebljenje svetohlinstva. Roman je zgrajen simetrično po načelih razsvetljenske vere v naravo, razum in človekovo moralno izpopolnjevanje. Osrednja ideja je prekrita s pestro nazornostjo pustolovščin, komičnih situacij in stranskih likov.[1] V slovenščini je delo v prevodu Mire Mihelič izšlo pod naslovom Tom Jones: zgodba najdenčka. (COBISS)

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Pikareskni roman /špansko picaro, nepridiprav/ v Španiji nastala oblika pustolovskega romana v katerega središču je pustolovski šaljivec, čigar norčije sporočajo družbeno satiro)[2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Kos, Janko (1982). Pregled svetovne književnosti. Ljubljana: DZS. 
  2. Veliki splošni leksikon. DZS, Ljubljana 2006.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Več gradiva o temi Tom Jones v Wikimedijini zbirki