Tom Jones (roman)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tom Jones, zgodba najdenčka
Naslovnica prve izdaje
AvtorHenry Fielding
Naslov izvirnikaThe History of Tom Jones, a Foundling
PrevajalecMira Mihelič
DržavaAnglija
Jezikangleščina
Žanrvzgojni roman
ZaložnikAndrew Millar
Datum izida
28. februar 1749
COBISS977182

Tom Jones, zgodba najdenčka (v izvirniku angleško The History of Tom Jones, a Foundling, tudi samo Tom Jones) je vzgojni roman angleškega pisatelja Henryja Fieldinga.

Roman, ki je glavno Fieldingovo delo, je izšel leta 1749. V njem se združuje tradicija pikaresknega romana[1][a] s komediografsko tehniko in razsvetljensko poučnostjo. Glavni junak je primer naravno dobrega človeka; zaradi okoliščin in življenjske neizkušenosti šele po številnih prigodah doseže cilj - poroko z ljubljeno Sofijo, s tem dozori v razumno uravnovešeno osebnost. Nasproti mu stoji pokvarjeni polbrat Blifil, poosebljenje svetohlinstva. Roman je zgrajen simetrično po načelih razsvetljenske vere v naravo, razum in človekovo moralno izpopolnjevanje. Osrednja ideja je prekrita s pestro nazornostjo pustolovščin, komičnih situacij in stranskih likov.[1] V slovenščini je delo v prevodu Mire Mihelič izšlo pod naslovom Tom Jones: zgodba najdenčka. (COBISS)

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Pikareskni roman /špansko picaro, nepridiprav/ v Španiji nastala oblika pustolovskega romana v katerega središču je pustolovski šaljivec, čigar norčije sporočajo družbeno satiro)[2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Kos, Janko (1982). Pregled svetovne književnosti. Ljubljana: DZS.
  2. Veliki splošni leksikon. DZS, Ljubljana 2006.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Predstavnosti o temi Tom Jones v Wikimedijini zbirki