Pojdi na vsebino

The New Yorker

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
New Yorker
Odgovorni urednikDavid Remnick
Pogostost izdajanjatednik - 47 številk letno
Prva izdaja21. Februar 1925
PodjetjeCondé-Nast
Država ZDA
Jezikangleščina
Spletna strannewyorker.com
ISSN0028-792X

The New Yorker je ameriška revija, katere prva številka je izšla 21.februarja 1925. The New Yorker je znan po svojih novelah, kritikah, esejih in karikaturah, predvsem pa po vrhunskem novinarstvu. Reportaži Hirošima je bila na primer posvečena celotna številka tednika z dne 31. avgusta 1946. , Harold Ross, Prvi urednik tednika, je dejal, da »The New Yorker ni revija, ki je ustvarjamo za stare dame iz doline Šentflorijanske«. V posmrtnem memoarju Leta z Rossom izpod peresa Jamesa Thurberja so zbrani spomini številnih sodelavcev na njihovega prvega šefa, na njegove praktične šale, vzkipljivo voljo, neolikan jezik, njegovo proti-intelektualnost, zagrizenost, perfekcionizem in skorajda neprekinjeno družabno nelagodnost, kako je vse to oblikovalo sodelavce in klimo v uredništvu. Ross in z njim njegova revija sta sčasoma postala pojem med literati in novinarji.

Glavni urednik je sedaj (2016) David Remnick. Njegovi predhodniki so bili Tina Brown, Robert Gottlieb, William Shawn in Harold Ross. Revija izhaja dandanes 47-krat na leto v okrilju Advance Publications, ki je del založbe Condé Nast – znane po več kot 100 revijah, kot so Vogue, Glamour, WIRED, ki izhajajo v več kot 20 državah.

Znani avtorji[uredi | uredi kodo]

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Ben Yagoda, About Town. The New Yorker and the World it Made, Scribner, New York 2000, ISBN 0-684-81605-9

Povezave[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. John Sutherland: How to be well read: A Guide to 500 great novels and a Handful of Literary Curiosities. Random House Books, London 2014, ISBN 9780099552963