Tanger

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Tanger
طنجة
ⵟⴰⵏⵊⴰ

Tanja, Tinjis
Tanger
Tanger

Zastava
Vzdevek: Modro in Belo mesto, Boughaz
Geslo: Tanjawi o ras Aali (Tangerska in moja glava sta pokončni)
Tanger is located in Maroko
Tanger
Tanger
Položaj Tangerja v Maroku
Koordinati: 35°46′N 5°48′W / 35.767°N 5.800°W / 35.767; -5.800
Država Flag of Morocco.svg Maroko
Regija Tanger-Tetouan-Al Hoceima
Najvišja nadmorska višina 145 m
Najnižja nadmorska višina 0 m
Prebivalstvo (2014) 947,952

Tanger (arabsko طنجة‎: Ṭanja, berbersko ⵟⴰⵏⵊⴰ: Ṭanja) je veliko mesto v severnem Maroku ob zahodnem vhodu v Gibraltarsko ožino, kjer se stikata Atlantik in Sredozemsko morje. Mesto je upravno središče maroške pokrajine Tanger-Tetouan-Al Hoceima in prefekture Tangier-Assilah.

Zgodovina Tangerja, ki se je začela v 5. stoletju pr. n. št., je zaradi prisotnosti številnih civilizacij in kultur zelo bogata. Bil je strateško berbersko mesto in pomembno feničansko trgovsko središče. Leta 1923 je od kolonialnih sil dobil status svobodnega mesta in postal cilj mnogo evropskih in ameriških diplomatov, vohunov, piscev in poslovnežev. 7. aprila 1956 se je Francija uradno odrekla svojemu protektoratu v Maroku in internacionalizirani Tanger se je 29. oktobra 1956 s Tangerskim protokolom integriral v Maroško kraljestvo.

Mesto se trenutno hitro razvija in modernizira. Ob morju se gradijo novi turistični objekti, v središču mesta novo poslovno središče, letališki terminal in nogometni stadion. Mestno gospodarstvo je odvisno predvsem od novega pristanišča Tanger-Med.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]