Pojdi na vsebino

Tabasaranščina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Tabasaranščina
Лезги чIал
Lezgi čʼal
Materni jezik Rusija
Področjejužni Dagestan
EtničnostTabasaranci
Št. maternih
govorcev
127.000 (2010 popis)[1]
severovzhodni kavkaški
 • lezginski
  • samurski
   • vzhodnosamurski jeziki
    • lezginsko–agulsko–tabasaranski jeziki
     • tabasaranščina
Jezikovne oznake
ISO 639-3tab
Glottologtaba1259
ELPTabasaran
Ta članek vsebuje zapis glasov v črkovni obliki po IPA. Brez ustrezne podpore za interpretacijo, lahko vidite vprašaje, okvirje ali druge simbole namesto Unicode znakov.

Tabasaranščina (tabasaransko Табасаран чӀал) je jezik okoli 110 tisoč Tabasarancev in eden od uradnih jezikov ruske avtonomne republike Dagestan. Spada v lezginsko skupino v okviru naško-dagestanske jezikovne družine.

Tabasaranščina se odlikuje po enem najbogatejših sistemov slovničnih sklonov na svetu: samostalniki se glede na narečja lahko sklanjajo v 48 do 53 sklonih. Skloni se delijo na nemestniške (slovnične, abstraktne) in mestniške. Med njimi je velika večina mestnikov (okoli 40), ki lahko izražajo do osem različnih načinov prostorske orientacije. Tako bogat sistem sklonov je možen tudi zaradi kombiniranja različnih mestnikov, dejansko število osnovnih sklonskih končnic pa je manjše (14 do 15 glede na narečje).[2] S tipološkega vidika je sistem sklonov mešani, nominativno-ergativni.

Tudi sistem slovničnih spolov je v tabasaranščini dokaj specifičen, saj obstajata dva spola, od katerih prvi zajema razumne ljudi, živali, rastline, stvari in druga bitja, drugi pa nerazumne ljudi, živali, rastline, stvari in druga bitja.

Pisni jezik je bil ustvarjen šele leta 1928 in se je sprva zapisoval z dopolnjeno latinsko abecedo, od leta 1938 pa do danes s cirilico. Za narečno osnovo ima knjižni jezik južno narečje, razen sistema spolov, ki se zgleduje po severnem narečju.

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. Tabasaranščina referenca v Ethnologue (17. izd., 2013)
 2. Comrie, Bernard; Polinsky, Maria (1998). »The Great Daghestanian case hoax«. V Siewierska, Anna; Song, Jae J. (ur.). Case, typology, and grammar: in honor of Barry J. Blake. John Benjamins B.V. str. 95–114. ISBN 9789027229373.