TCAS

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
TCAS prikazovalnik

TCAS, akronim za Traffic Collision Avoidance System je naprava na letalu, ki je namenjena preprečevanju trkov med letali v zraku. Večinoma se uporablja na letalih, lahko pa tudi na drugih zrakoplovih. Za delovanje morajo biti zrakoplovi opremljeni s transponderjem in le-ta mora biti vključen. ICAO zahteva uporaba TCAS-a na vseh zrakoplovih z maksimalno vzletno težo večjo od 5700 kg ali več kot 19 potniki. S TCAS-om so opremeljena praktično vsa potniška, tovorna in poslovna letala. Na športnih letalih se po navadi ne uporablja. TCAS zelo poveča varnost v letalskem prometu.

ACAS/TCAS deluje na podlagi signalov transponderja in deluje neodvisno od zemeljskih naprav. Transponder mora biti mode C ali pa mode S.

V modernih steklenih kokpitih je lahko TCAS prikazovalnik integrian v navigacijski (ND) ali pa EHSI prikazovalnik.

TCAS podaja dve vrsti obvestil: TA - »traffic advisory« so sporočila samo informativne narave in ne zahtevajo pilotovega posredovanja. Če pa pride do nevarnosti trka med dvema letaloma, TCAS poda obema pilotoma ukaze (RA - »resolution advisory«) za preprečitev trka - npr. enemu letalu bo ukazal dviganje, drugemu pa spuščanje. Ko je konflikt rešen, se pojavi obvestilo CC (»Clear of Conflict«)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

  • FLARM - Flight alarm
  • GPWS - sistem za preprečevanje trkov z geografskimi ovirami
  • ADS-B - sistem za javljanje pozicij zrakoplovov

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]